43 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, újabb halálos áldozata nincs a betegségnek az elmúlt 24 órában. Az aktív fertőzöttek száma 595 fő.

43 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4696 főre nőtt az itthon beazonosított fertőzöttek száma - írta a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal. A vasárnap reggeli közlemény szerint a halálos áldozatok száma változatlanul 602 fő, 3499-en pedig már meggyógyultak. 

Az aktív fertőzöttek száma 595 fő.

A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjedFotó: Csudai Sándor - Origo

Mint írják, az aktív fertőzöttek 34 százaléka, a halálos áldozatok 60 százaléka, a gyógyultak 44 százaléka budapesti. 73 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

Sárga és piros országból érkezőknek karanténba kell vonulni

A vasárnapi közleményben is kiemelik, hogy a járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van.

– Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását – írták. 

A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. 

Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie.