Hivatalosan veszteséges, folyamatosan az olvasóktól kér pénzt, de mégis új embereket vesz fel a 444

Ács Dániel, 444, újságíró
Vágólapra másolva!
Miután az Index szerkesztőségében szinte az összes újságíró felmondott, azt lódítva, hogy ennek politikai oka van (kiderült: pénzt szereztek és új internetes újságjuk lesz), sajátos módon az egyik baloldali újság, a 444 a maga javára kezdett el gyűjtést szervezni. Azt állítják, hogy az akció eredményeképpen létszámbővítés következhet a Soros-blognál, a tervek szerint több munkatársat is felvesznek. A felületet működtető cég, a Magyar Jeti Zrt. alapítása óta sohasem tudott (hivatalosan) nyereséget elérni. Miközben Soros György lapja terjeszkedni kezdett a magyar médiapiacon, addig az Index felmondott munkatársai egy új lap megalapításába fogtak bele, aminek következtében tovább erősödött az örökösen az elnyomásra hivatkozó baloldali sajtó helyzete. (Hiszen ott van még a személyes hazugságaival sorozatban lebukó Szauer Péter lapja, a hvg, és ott van - a Ripost pontos beszámolója szerint - az üzleti életben csak Trükkös Zotyónak becézett Varga Zoltán propagandalapja, a 24.hu. Meg persze a régi Index is.) Mindenesetre, valahogy csak lett pénze a baloldalnak arra, hogy most már kettő darab Index legyen.
Vágólapra másolva!

Szépen lassan kezd kiderülni az igazság az indexes belharcokkal kapcsolatban. Ugyan a baloldali média a kezdetektől fogva azt próbálja lódítani, hogy külső erők állnak a portál megroppanása mögött, egyre több a bizonyíték, hogy a baloldal és az indexesek maguk szervezték az egész (nincs rá jobb szó) cirkuszt.

Veszteségesek, mégis új embereket vesznek fel

Ezt a történet több mozzanata is alátámasztja, de mind közül a legárulkodóbb az volt, amikor a 444 közvetlenül az Indexnél történt tömeges távozások után indított közösségi gyűjtési kampányt. Mint kiderült, a szándék közel sem volt nemes: a régi indexesekből alakult Soros-blog nem az új indexesek megsegítése, hanem saját jól felfogott érdekében kezdett gyűjtésbe. Magyarán nem kevesebb történt, minthogy

Uj Péterék az indexes belharcokon próbáltak meg nyerészkedni, azzal a szándékkal, hogy több olvasójuk legyen.

A 444 vasárnap este közzétett tájékoztatása szerint a kampányt követően új embereket vesznek fel. Bővíteni akarjuk a 444 stábját, hogy anyagot készíthessünk - írták, hozzátéve, hogy a tarhálásból nagyságrendileg 45 millió forint folyhatott be. Kérdéses, hogy ennyi pénzből, hogyan tudnak új embereket toborozni, főleg úgy, hogy az oldal régóta veszteséges. A 444.hu-t működtető Magyar Jeti Zrt. ugyanis alapítása óta még sohasem tudott nyereséget elérni, legalábbis a hivatalos adatok szerint.

Új munkatársakat toboroznak a 444-nél - a képen a Soros-blog két "újságírója" Forrás: Pesti Srácok

Korábban is zavarta az Index

Nem előzmény nélküli, hogy a 444 és Uj Péter az Index ellenében próbál erősödni. A Soros-blog főszerkesztője arról beszélt a 2018-as kampányban még a baloldal által irányított Hír TV Privátszféra című műsorában, hogy évekkel ezelőtt már megpróbálta bedönteni az Indexet - erről a Hetek írt. A 2018-as műsorban Uj Péter továbbá azt nyilatkozta, hogy az Indextől való távozását követően már azt is hátbatámadásnak érezte, hogy a portál egyáltalán életben maradt. Mint mondta, a mai napig nagyon felidegesíti, ha azt látja, hogy valaki nagyon az Index nevében ad elő dolgokat. "Az Index az enyém. Szóval ebből nem. Az Index az a 444" - mondta - láthatóan zavartan - a két évvel ezelőtti felvételen.

Nem ez volt az egyetlen olyan momentum, ami arra utal, hogy a 444-nek érdekében állt az Index szétesése. Bodoky Tamás, a szintén Soros-közeli Átlátszó főszerkesztője a Reaktor Podcast adásában elismerte, hogy a baloldalnak köze volt az Index szétveréséhez. Az újságíró arról beszélt a műsorban, hogy a 444, a 24 és a hvg üzletileg jól járt a helyzettel, és - ahogy fogalmazott - "fűtötték az Index-konfliktust".

Irigyek a 444 pénzére

A 444 bővüléséről beszámoló, erősen 24.hu-közeli blog, a Média1

jól láthatóan látványosan irigykedik a 444 pénzére.

Ahogy megírtuk, a hazai sajtóügyekkel foglalkozni próbáló blog volt az egyik táplálója az Indexet szétrobbantó baloldali belháború miatt kialakult politikai hisztériának.

Gombamód szaporodnak

Miközben Soros György lapja terjeszkedni kezdett a magyar médiapiacon, addig az Index felmondott munkatársai egy új lap alapításába fogtak bele. Ezt egy korábbi, közösségi médiás üzenetükben jelentették be, és nagyjából a 444 tegnapi közleményével egy időben konkrétumokat is elárultak a tulajdonképpen senkit sem meglepő tervről. Azt írták, hogy az új lap nemzeti, európai, modern lesz, és nemsokára kezdenek.

Az örökösen az elnyomásáról értekező baloldali sajtó pozíciói így még az eddigieknél is erősebbek lesznek.

Ugyanis

  • az eddigi négy helyett öt nagyobb internetes újságjuk lesz úgy, hogy
  • az egyik még bővül is.

Persze, ettől függetlenül Gyurcsányné még javasolhatja, hogy a baloldali önkormányzatok adjanak pénzt a baloldali újságoknak, és még panaszkodhat is Brüsszelben. Sőt. Ahogy beszámoltunk róla, Cseh Katalin, a Momentum uniós képviselője az indexes belharcokra, és a baráti média (kitalált) nehéz helyzetére hivatkozva azt követelte az Európai Uniótól, hogy avatkozzon be a magyar médiaviszonyokba. A Politicóban megjelent írásában arról elmélkedett, hogy Brüsszelnek be kell szállnia a hazai baloldali média finanszírozásába.

Mindenesetre, felmerül a kérdés: vajon milyen csodálatos megmenekülés is az Index története? Vajon, hogy lehetséges, hogy heteken át azt olvashattuk a baloldali médiumokban, hogy megszűnik (mit megszűnik, megszünteti a gonosz hatalom), kész, vége - és csodák csodája, nemhogy megszűnik, de lesz belőle kettő?

Milyen pénzből?