Szigorú feltételekkel költözhetnek be a kollégisták

Koronavírus, vírus, kiürítés, kollégium, Budapest, Schönherz Kollégium, 2020.03.15.
Vágólapra másolva!
Teljes kapacitással üzemelnek szeptembertől az egyetemi kollégiumok, beköltözhetnek a külföldi hallgatók is, és nem lesz kötelező koronavírus-tesztelés. Óvintézkedéseket viszont bevezetnek, például korlátozzák a vendégfogadást, elkülönítőhelyiségeket alakítanak ki, maszkviselést írnak elő, sőt az ELTE magánszállásokat is kínál, hogy csökkentse a zsúfoltságot - olvasható a Magyar Nemzet hétfői számában.
Vágólapra másolva!

A napilap cikke felidézi, hogy márciusban a járványügyi intézkedések között az egyik első az volt, hogy azonnali hatállyal kiürítették a kollégiumokat, és néhány külföldi diák kivételével szinte mindenki hazaköltözött. Az új tanévre azonban visszatérhetnek a diákok. Bár lesznek speciális szabályok és óvintézkedések, a felvehető létszámokat nem csökkentik az egyetemek.

A lap által megkérdezett felsőoktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemen az új tanévre nem terveznek kapacitáscsökkentést. Hosszú távra szobákat bérelnek az egyik helyi szállodában, hogy legyen hová elhelyezni azokat a fiatalokat, akik a beutazáskor sárga és piros jelzésű országokból érkeznek.

A Nyíregyházi Egyetemre is visszatérhetnek a külföldi hallgatók, és szükség esetén gondoskodnak a hatósági házi karanténra kötelezett fiatalok elhelyezéséről. A 2+2 ágyas szobákban most inkább 1+1 fő szobabeosztással helyezik el a diákokat, folyamatosan fertőtlenítik a helyiségeket, de a beköltözéskor senkitől nem kérnek igazolást vagy negatív koronavírustesztet.

A Soproni Egyetem már szigorúbb, Katona György oktatási rektorhelyettes azt mondta a lapnak, hogy

kéthetes karanténra köteleznek valamennyi külföldről érkező hallgatót.

Ettől függetlenül teljes kapacitással üzemelnek a kollégiumaik, fokozott higiéniai előírások betartása mellett, felkészülve arra is, hogy esetleges megbetegedés esetén lehetőség legyen az azonnali elkülönítésre.

Illusztráció Fotó: Koncz Márton - Origo

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a lakószobákon kívül a közös használatú területeken és a közösségi helyiségekben mindenki számára kötelező a védőmaszk viselése, a liftekben egyszerre csak egy fő tartózkodhat, és az épületekben mindenhol kérik a másfél méteres távolság megtartását.

A férőhelyek számában nem tervez változtatást a Műegyetem, de a vendégfogadást szigorúan szabályozzák. A hallgatók kollégiumi időszakonként csak egyetlen vendéget fogadhatnak, akinek az adatait előzetesen rögzítik. Újdonság továbbá, hogy

a diákoknak beköltözéskor egy kérdőívet kell kitölteniük, amelynek eredménye alapján az intézmény kötelezheti őket PCR-teszt elvégzésére.

Pozitív teszteredmények esetén a hallgató csak abban az esetben költözhet be a szobájába, ha két, 48 órán belül megismételt negatív tesztje van.

Speciális óvintézkedéseket hozott az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) is, amely összesen 17 kollégiumot és szakkollégiumot működtet vagy bérel országszerte, ebből 11-et Budapesten. A fővárosi kollégiumokban szobánként két főre csökkentették a diákok számát.

A kieső férőhelyeket a magánkollégiumi kapacitások bővítésével és olcsó bérlakások biztosításával pótolják, egy csaknem kétszáz fő elhelyezésére szolgáló apartmanházat vettek bérbe a magyar hallgatók számára, a külföldi diákoknak pedig egy 500 férőhelyes magánszállást biztosítanak, valamint további 900-1300 férőhelyet kötöttek le kedvezményes áron elérhető szálláshelyeken,

így összesen körülbelül 1600-2000 hallgató elszállásolására alkalmas bérlakásbeli és magánkollégiumi lehetőség érhető majd el az ELTE-seknek.

A bérléshez lakhatási támogatást is nyújtanak, havi húsz-negyvenezer forint értékben - írja a Magyar Nemzet.