Az amerikaiak olyan elnökre vágynak, aki megvédi az országot mindenáron

Vágólapra másolva!
Victor David Hanson, amerikai hadtörténész volt a Danube Dialogues legutóbbi részének vendége,  John O'Sullivan, a Danube Institute elnöke beszélgetett vele. Hanson egyszerre akadémikus és ugyanakkor farmer is. Követi és folytatja a családi hagyományokat, abban a családi házban él, amelyben született. A manapság már annyira nem népszerű Platonról, Ciceróról, a görögökről és a rómaikaról, akölteményeikről és gondolkodásmódjukról is beszélt. Rávilágított: az irodalom és filozófia sokkal fontosabb tanulmányok, mint a gender.
Vágólapra másolva!

A beszélgetés másik felében Hanson kifejtette az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg is zajló forradalom aspektusait és, hogy ez hogyan befolyásolhatja Trumpot a jövőre nézve, valamint a választásokat. Trump a válasz a korábbi problémákra vagy a forradalom a válasz Trumpra?
Victor David Hanson-nak megvan a maga tapasztalata az egyetemekkel való szoros kötődése okán és valóban látja, hogy hogyan kéne működnie az egyetemeknek és azok hogyan is működnek ahelyett. Mennyire megváltozott a tantárgyak fontossága, az egyetemeknek kisebbnek kellene lenni és ezzel megelőzhető lenne az alapvető rasszizmus.

Hanson szerint Trump győzelmének két kulcsa volt: egyrészt a pronlémák/ témák kiválasztása, másrészt a válasz tálalása. Az egyik probléma a nyílt határ volt, a mási a Kínával folytatott asszimetrikus gazdasági kapcsolat. Úgy véli Trump jelenleg ott áll, ahol a választás napján állt 2016-ban és

az amerikaiak valaki olyanra vágynak, aki megvédi az országot bármi áron

. Ahogy Trump mondta "újrapiarosíthatjuk az országot".

Trump Európában egy szocialista utópiát lát, ami nem működik és ami a német hatalmi hegemónián alapul. Úgy gondolja, hogy Kelet-Európának Németország az illegális bevándorlásról és kultúráról diktál, Dél-Európának a pénzügyekben, Angliát pedig kioktatja a Brexitről.

Trump helyzetét nehezítik a zavargások, amelyek az Egyesült Államokban zajlanak. Hanson szerint az elnök a tanácsadói miatt késlekedett fellépni. O'Sullivan hozzátette: mind egyetérthetünk abban, hogy ez egy nagyon komoly krízis és nem látjuk pontosan, hogyan fog végződni.

A beszélgetés a Danube Institute Facebook-oldalán tekinthető meg.