Komoly hiba merült fel a Lánchíd-tender közbeszerzési felhívásában

Budapest Lánchíd felújítás előtt
Vágólapra másolva!
Komoly hiba merült fel a Lánchíd-tender közbeszerzési felhívásában, ezért küldték vissza hiánypótlásra - mondta Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Az elnök ismertetése szerint a közbeszerzési felhívás a jogszabályban "feketén-fehéren" rögzített feltételeknek több pontban sem felelt meg.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kiemelte, a legfontosabb hiba a referencia-időszak volt, amit jogszabály határoz meg. Kifejtette, a főváros ennek értelmében legfeljebb 11 éven belül megkezdett, de 8 éven belül befejezett referenciát követelhet meg. A jogszabály mindössze annyi eltérést enged, hogy a kezdés ideje indokolt esetben 11 évnél korábbi is lehet.

A kiírás kifogásolt része 8 év helyett 10 éves referencia-időszakot írt volna elő.

Kovács László a problémát úgy érzékeltette,

A hatóság elnöke beszélt arról is, a közbeszerzési eljárások száma az idei első félévben - valószínűleg a koronavírus-járvány miatt - jelentősen csökkent. Idén az első hat hónapban 3746 közbeszerzési eljárást folytattak le, aminek az összértéke ezerháromszáznegyvenhat milliárd forint volt. Ez azt jelenti, hogy az eljárások száma - 2019 hasonló időszakához képest - 25 százalékkal volt kevesebb, értékében pedig 20 százalékkal - tette hozzá.