Több megyében várható felhőszakadás, riasztást adtak ki

Vágólapra másolva!
A felhőszakadás veszélye miatt másodfokú riasztásokat adott ki több dunántúli járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden dél körül. Az érintett területeken a következő órákban az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél is több eső hullhat. A katasztrófavédelem fokozott figyelmet kér parkolásnál, közlekedésnél.
Vágólapra másolva!

A veszélyjelzés szerint a nap folyamán

  • Győr-Moson-Sopron,
  • Komárom-Esztergom,
  • Vas,
  • Veszprém és
  • Zala megyében adhatnak ki további másodfokú riasztásokat.
Forrás: OMSZ

A fővárosban Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy és Tolna megyében szintén a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: kedden a Dunántúlon, illetve a középső tájakon több helyen várható zivatar. A zivatarokhoz helyenként elsősorban felhőszakadás, néhol

viharos, 60-70, egy-egy helyen 70-90 kilométer/órás szél és jégeső társulhat.

A lassan áthelyeződő csapadékgócokból lokálisan rövid idő alatt 20-50 milliméter, kiemelten északnyugaton, az Alpokalján, az éjszakai, szerda hajnali órákban leginkább délnyugaton (Zalában és a környező térségekben) néhol 50-60 milliméter feletti csapadék hullhat.

Kiemelték azt is, hogy kedden a napi középhőmérséklet főként a déli országrészben, az Alföldön, illetve városi környezetben elérheti a 25 Celsius-fokot. A hőmérséklet délután 28-32, késő este 20-25 fok között alakul. A hőség miatt Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt közölte: arra kérnek mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, előrejelzéseit.

Lehetőség szerint ne parkoljanak a viharos szélben fák alá,

a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek. Ha valaki leszakadt vezetéket, vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón - tették hozzá.