Gyurcsány megint átverte a Momentumot: Fekete-Győrék tehetetlenül vergődnek

Gyurcsány Ferenc, Fekete-Győr András
Vágólapra másolva!
A radikális baloldali pártok hatalmi harcának nincs vége, még csak most most kezdődött el igazán. A Momentum vezetői azonban tehetetlenek Gyurcsánnyal szemben. A hétfői rendkívüli testületi ülés előtt az Origo információ szerint a Momentum országos vezetése még kemény feltételeket akart szabni, ezekből azonban semmit sem tudtak elérni. Gyurcsány egy egyszerű trükkel leszerelte a momentumos követeléseket: a botrányban részt vevő gödi DK-sok úgymond felfüggesztették pártttagságukat. Fekete-Győrék nevetségesen kapálóznak a gátlástalan DK-elnök hálójában.
Vágólapra másolva!

Hiába játszotta el széles mosolyok közepette a békülékenységet Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András Tihanyban, a baloldali belháború továbbra is ugyanolyan intenzitással folyik, mint korábban. A gödi konfliktust nem sikerült megoldaniuk, ebből végül az utóbbi évek egyik legsúlyosabb baloldali válsága nőtt ki.

Lehetetlen feltételekkel álltak elő

"Viszontlátásra, elnök úr" - ezekkel a szavakkal, teátrálisan átölelve búcsúzott el Fekete-Győr Andrástól Gyurcsány Ferenc szombaton. "Szervusz, és akkor majd megbeszéljük" - hangzott az erőtlen reakció, amire egy határozott "így van" érkezett válaszul. Az álságos gesztusokból látszott, hogy egyáltalán nincs béke a két párt között.

Alighogy a baloldali pártelnökök elbúcsúztak egymástól, a Momentum és szövetségesei azonnal támadni próbáltak. A találkozó napján Hlavács Judit, Balogh Csaba, gödi momentumos polgármester egyik bizalmasa újabb korrupciós üggyel vádolta meg a DK-s és az LMP-s alpolgármestereket, állítása szerint a baloldali politikusok a februári sportbál elszámolásával "trükközhettek."

A Momentum országos vezetése papíron kemény követeléseket dolgozott ki Göddel kapcsolatban. A követelések a helyi képviselő-testület tegnap délutáni rendkívüli ülésére készültek. A Momentum a következőket követelte a DK-tól vasárnap, egy nappal az ülés előtt:

  • az ülésre a DK képviselői ne menjenek el, ne szavazzák meg a felfüggesztéssel szembeni polgármesteri fellebbezés megóvását;
  • az ülésen ne járuljanak hozzá Balogh Csaba jogköreinek további megnyirbálásához, kapcsolják ki szavazógépüket;
  • a DK két képviselője szavazza meg Lőrincz László DK-s, és Fülöp Zoltán, LMP-s alpolgármesterek felmentését, valamint Hlavács Judit, és Andrejka Zsombor alpolgármesteri kinevezését. Míg az első két politikus a momentumos politikus ellenfeleinek, addig utóbbi kettő bizalmásának számít;
  • a DK két képviselője szavazza meg a Balogh Csaba által kinevezett, később "jogellenesen eltávolított" TESZ-igazgató, és a közbeszerzési tanácsadó visszahelyezését.
  • Rónai Sándor, a DK uniós képviselője kérjen bocsánatot Balogh Csabától, amiért manipulált felvétellel próbálta meg lejáratni őt.

Nemcsak követeléseket, hanem ajánlatokat is megfogalmaztak. A Momentum kezdeti elszántságát jól mutatja, hogy az egyik pont szó szerint így hangzott: "amennyiben Rónai Sándor nyilvánosan bocsánatot kér Balogh Csabától, Balogh nem indít becsületsértési pert ellene."

Az várható volt, hogy Gyurcsány nem fogadja el Fekete-Győrék szándékosan kemény feltételeit, de a momentumosokat mégis váratlanul érte a trükk, amivel a bukott miniszterelnök visszaverte a támadást. Gyurcsány gátlástalansága láthatóan nem ismer határokat.

Ravasz csellel kerülte meg Gyurcsány a Momentumot

A tegnapi, rendkívüli ülésen a képviselők Balogh ellen indult fegyelmi eljárás soron következő lépéséről szavaztak. Az ülésen Szilágyi László, DK-s képviselő egy közleményt ismertetett, amelynek során azt állította, hogy véleményük szerint az elmúlt hetekben, a polgármester felfüggesztése alatt elindult Göd fejlődése. "Balogh Csaba nélkül végre Göd érdeke érvényesült" - tette hozzá. Majd ezután váratlanul bejelentette, hogy Lőrincz László DK-s alpolgármesterrel, és Tóth Ágnessel, a DK Pest megyei képviselőjével együtt felfüggesztették párttagságukat. Elsőre meglepőnek tűnhet a dolog, de a lényeg ebben rejlik:

a DK-s politikusok ezzel a lépéssel ki tudnak kerülni a baloldali "szövetségi" politikából, hiszen jogi értelemben már nem tartoznak Gyurcsány felügyelete alá. A valóságban persze továbbra is az ő utasításait hajtják végre.

Szilágyi azzal indokolta lépésüket, hogy Göd érdekei nem egyeznek az országos pártközpontok érdekeivel. Mi továbbra is Gödért dolgozunk, nincsenek országos politikai céljaink. Mi arra esküdtünk, hogy Göd város lakóit képviseljük. Az ő érdekükben, és nem a budapesti pártközpontoknak akarunk megfelelni. Ezért azt is vállaljuk, hogy ha a mi személyünk gátja bármilyen ellenzéki összefogásnak, akkor készek vagyunk megtenni, amit a párt ránk ró" - fogalmazott a felfüggesztett DK-s közösségi oldalán. Magyarán

ismét Gyurcsány akarata érvényesült: egy egyszerű csellel verte át követelőző riválisát.

Így ugyanis "lebegő" pozícióban hagyta gödi politikusait, akik ezután is azt csinálhantak amit akarnak.

Nem hozott megnyugvást Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András tihanyi találkozója Forrás: MTI/Kovács Tamás, Krizsán Csaba

Erőtlen válaszcsapás

Ezt követően ment be az ATV Egyenes Beszéd című műsorába Fekete-Győr András, aki még hétfőn is tárgyalt Gyurcsány Ferenccel. A baloldali televíziós csatorna internetes felületének beszámolója szerint a DK elnökével folytatott megbeszélése konstruktív volt, az egyeztetésen megállapodásra jutottak.

A Momentum elnöke csak fél nappal később jött rá, hogy Gyurcsány csúnyán becsapta. A baloldali párt keddi közleményében már azt követelte, hogy "zárják ki pártjaikból az ellenzéki összefogást eláruló képviselőket". Álláspontjuk szerint a DK, az LMP és a Jobbik helyi képviselői nem mutatnak semmiféle együttműködési készséget.

Balogh Csaba pár perccel a közlemény megjelenése után közösségi oldalán értékelte a fejleményeket. A polgármester úgy látja, hogy az utóbbi napokban már nagyon közel jártak a megegyezéshez, ezt hiúsították meg "az összefogásból kiugrott" politikusok. Akárcsak pártja, Balogh is a DK, az LMP és a Jobbik helyi politikusainak eltávolítását követelte.

Mindez csupán kétségbeesett kapálózás, hiszen minden Gyurcsány utasításai szerint történt.

Gyurcsány dönthet a belháborúban

Sajtóértesülések szerint a DK elnöke mondhatja ki a végső szót a gödi belháborúban, amennyiben "igényt tart" a városra. A Magyar Nemzet állítólagos bizonyítékokról is írt tegnapi cikkében. A lap értesülései szerint Gyurcsány Ferenc kezében "meglehetősen nyomós, állítólag dokumentációval is alátámasztott érvek vannak" Balogh ellen, amelyekkel végső esetben előrukkolhat.

Gyurcsány Ferenc mondhatja ki a végső szót a gödi belháborúban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Összekaptak Gödön

Mint ismert, a DK és a Momentum kapcsolata azzal került mélypontra, hogy a DK-s Rónai Sándor előállt a gödi momentumos polgármestert lejáratni szándékozó hanganyagával. A Momentum válaszában azzal vádolta meg a DK-t, hogy egy manipulált felvétellel próbálta lejáratni őket, és mivel közölték saját, bővebb felvételüket, Gyurcsányéké biztosan hamis.

Ezt követően súlyosbodott a konfliktus: a két párt vezető politikusai egymásnak támadta a nyilvánosság előtt. Ennek következtében szombaton a két pártelnök, Gyurcsány Ferenc, és Fekete-Győr András közösen tartott sajtótájékoztatót Tihanyban, ami sokkal inkább volt színjáték, mint belső indíttatásból tető alá hozott találkozó.

A két párt közötti konfliktus alapja az, hogy Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció látványosan elkezdett radikalizálódni az elmúlt időszakban. Az utóbbi hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy Gyurcsány csak és kizárólag a saját pártját szeretné erős pozícióban látni a baloldalon.