Új, életveszélyes hatóanyagú dizájnerdrog jelent meg a magyar kábítószerpiacon - mondta el a néhány perce véget ért sajtótájékoztatóján Csákó Ibolya, az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt főreferense. Ettől a fajta kábítószertől a jelenlegi információk szerint már tizenegyen meghaltak. A legfiatalabb áldozat 23 éves.  

Csákó Ibolya alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt főreferense elmondta: egy miskolci, lyukóvölgyi haláleset nyomán azonosították az új pszichoaktív anyagot a szakértői intézetben.

Dr. Csákó IbolyaFotó: Csudai Sándor - Origo

A szakértők ezt követően megvizsgálták májusig visszamenőleg a gyanús eseteket, és megállapították, hogy tizenegy haláleset köthető a bika nevű anyaghoz. 

Mint mondta, a halottak többsége korábban is drogfogyasztó volt, a halálukat megelőzően fáradékonyak, aluszékonyak voltak, szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségre panaszkodtak, több esetben őrjöngtek, 

közvetlenül a haláluk előtt görcsös rohamuk volt. 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A legfiatalabb áldozata az új, halálos hatóanyagú kábítószernek 23 éves volt, a legidősebb 36 éves.  A halálesetek zöme Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt, de volt Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Tolna megyében, és Budapesten is.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

2010 óta terjedtek el a kábítószerpiacon a pszichoaktív anyagok, mindig egy új vegyületet állítanak elő, emiatt a végfelhasználók nincsenek tisztában azzal, hogy milyen hatással lesz rájuk az új szer. Valamint nem is feltétlen tudják, hogy egy teljesen új hatóanyagú kábítószert vesznek egy-egy alkalommal. Csákó Ibolya elmondta, hogy ezekhez a szerekhez sokszor egy fröccs áráért jutnak hozzá a vevők, emiatt is olyan népszerű.

 Az áldozatok "varázsdohányban" vagy "herbálban" szívták el a dizájnerdrogot.