David Cornstein amerikai nagykövet és Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerdán közösen jelentették be, hogy Magyarország megköti eddigi legnagyobb védelmi beszerzési szerződését az Egyesült Államokkal. Ezzel a lépéssel Magyarország felújítja és modernizálja légvédelmi képességeit, valamint lehetővé teszi az áttérést az örökölt, jelenlegi szovjet rendszerről. Ez a beszerzés a világ legjobb, jól bevált légvédelmi képességét nyújtja, ami hozzájárul Magyarország és a NATO biztonságához - olvasható az Egyesült Államok Nagykövetségének közleményében.

 A szerdai bejelentéssel Magyarország kötelezettséget vállal arra, hogy a Külföldi Katonai Értékesítési (FMS) programon keresztül azon dolgozik az Egyesült Államokkal, hogy beszerezze az amerikai Raytheon Technologies cég által gyártott AMRAAM (Fejlett Középhatótávolságú Levegő-Levegő) rakétákat. 

Az ügylet Külföldi Katonai Értékesítési és Közvetlen Kereskedelmi Értékesítési elemei együttesen mintegy egymilliárd dolláros befektetést jelentenek Magyarország biztonságának jövőjébe. 

Ez a beszerzés tovább mélyíti az országaink közötti kiváló biztonsági együttműködést. Ez, valamint a 2019-ben tető alá hozott Védelmi Együttműködési Megállapodás (DCA) az elmúlt évek olyan jelentős eredményeit jelentik, amelyek javítják mindkét ország és a térség hosszú távú biztonságát. 

Elismeréssel illetjük a magyar kormány erős elkötelezettségét az iránt, hogy Magyarország haderejének modernizálását a világ legfejlettebb közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerének beszerzésével folytassa, ami növeli Magyarország képességét mind a kollektív, mind az önvédelemre. Örömmel tekintünk a projekt keretében végezendő közös munka elé NATO-szövetségesünkkel, Magyarországgal, és örömmel várjuk hosszú távú stratégiai partnerségünk további erősödését  - közölte David Cornstein amerikai nagykövet.