Demeter Szilárd: A Móricz-ösztöndíjról

DEMETER Szilárd
Demeter Szilárd, író, filozófus, politikai elemző, publicista, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója.
Vágólapra másolva!
Mint azt az Origo is megírta, a Petőfi Irodalmi Múzeum három alkotói pályázatot is meghirdetett június 4-én, ennek egyike a Móricz-ösztöndíj. Az íróknak, irodalmároknak szóló Móricz-ösztöndíj célja, hogy tehetséges fiataloknak nyújtson segítséget a pályakezdéshez, kedvező feltételeket teremtve a magas színvonalú alkotótevékenységhez. Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója Facebook-oldalán arról ír, több kritikus hangvételű levelet is kapott a pályázattal kapcsolatban, ezért most nekik üzent.  
Vágólapra másolva!

Demeter Szilárd Facebook-oldalán azt írja, mivel a könnyűzene miatt nem tud teljesen kikapcsolni - készítik elő a klubpályázatokat -, gyakrabban nézi a leveleit.

Még mielőtt belehergelnék magukat valami abszurd konteóba, a magam részéről ennyit tudok mondani:

  1. Hogy a Móricz-ösztöndíjat (mellette a Babits- és Örkény-ösztöndíjakat) a MaNK-ból át fogják tenni a PIM-be, már a 2019-es PIM-re vonatkozó kormányhatározat tartalmazta. 2020 nyarára ért ide, az adminisztráció malmai lassan őrölnek, meg közben azért befigyelt egy világjárvány is, miegyéb.
  2. Így mivel féléves időtartamra tudtuk kiírni az idei ösztöndíjakat, ezért úgy döntöttünk, hogy megduplázzuk az ösztöndíjasok számát az erre biztosított forrás függvényében.
  3. A Móricz-kuratóriumba a nagyobb írószakmai szervezetek delegáltak tagokat (mindenki egyet). Három ilyet ismerek Magyarországon: Magyar Írószövetség, Fiatal Írók Szervezete, Szépírók Társasága. Biztosan van még kicsimillió, de a Térey-kuratórium működésekor szerzett tapasztalataim alapján nem akartam szaporítani a kurátorok számát, mert akkoriban számomra elég világosan kiderült, hogy a több kurátor nem eredményez föltétlenül bölcsebb döntést. + MMA + Digitális Irodalmi Akadémia + Petőfi Irodalmi Ügynökség (utóbbi kettőnek a feladata építeni a nyerteseket, lehetőségekhez juttatni, stb.)
  4. A Móricz-kuratórium a pályázatok elolvasása után a döntéshozatal napján megkeresett. Az egyhangú szakmai véleményük az volt, hogy nincs elegendő megfelelő minőségű pályázat (igen, bizony, mind a FISZ, mind a Szépírók delegáltja ezen a véleményen volt). A minőség biztosítása érdekében ők nem osztanák ki az összes ösztöndíjat. Erre én annyit válaszoltam, hogy ha - majd, az akkor már előrelátott hisztike idején - meg tudják védeni a döntéseiket, akkor részemről a fáklyásmenet, kifejezetten támogatom, hogy az irodalmi ösztöndíjak tolódjanak el a minőségelvűség irányába. Azzal aláírtam a javasolt ösztöndíjasok listáját, mai napig nem tudom, ki kapta meg, és ki nem.

Most egy dolgot tudok tenni: ha

a sikertelenül pályázók hozzájárulnak, a magam részéről semmi akadályát nem látom annak, hogy nyilvánosságra hozzuk a pályázataikat, és akkor bárki képet nyerhet arról, hogy mennyire volt megalapozott a szakmai kuratórium döntése.

Amennyiben a tágabb szakma, a nép hangja, a biciklis futárok egyesülete, stb. meggyőző módon felül tudja írni az írószervezetek delegáltjainak döntését, úgy természetesen a maradék ösztöndíjakra is szerződést kötünk, egyben felkérjük a t. írószakmai szervezeteket, hogy delegáljanak olyan kurátorokat, akiknek az értékítéletében megbíznak.

Oszt' csókolom. A Móricz-ösztöndíjról" - zárta bejegyzését Demeter Szilárd.