Hatalmas a nyomás: kétszáznál is több embercsempészt fogtak már el idén a magyar határnál

migránsok a kukoricásban
migránsok a kukoricásban
Vágólapra másolva!
A balkáni migrációs útvonalon továbbra is sokan tartanak Európa felé, és egyre többen érkeznek Tunéziából és Algériából is - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 Aktuális csatornának szerdán reggel. Hangsúlyozta, az embercsempészek is egyre kiterjedtebb hálózatot működtetnek, csak idén több mint kétszázat fogtak el a rendőrök. Több alagutat is felszámoltak már a szerb határnál. Ráadásul a migránsok egyre agresszívebbek.
Vágólapra másolva!

Bakondi György elmondta:

az embercsempészek általában maguk is migránsok - például szírek vagy afgánok -,

akik később bekapcsolódtak az embercsempészésbe. Az idei, kétszáznál is több elfogás azért jelentős, mert tavaly egész évben százötven embercsempészt fogtak el a rendőrök Magyarországon.

Bakondi hangsúlyozta, a balkáni migrációs útvonal továbbra is aktív, igaz, a Görögországba érkezők száma stagnál, viszont a tengeren át Olaszországba érkezőké jelentősen nő. Olaszországba már nemcsak Líbiából, hanem

Tunéziából és Algériából is érkeznek.

Az utóbbi időszakban megháromszorozódott a migránsok száma ezen az útvonalon - mondta Bakondi György.

Migránsok Hercegszántónál (Korábbi fotó) Forrás: Police.hu

Kamionokon, vonatokon próbálkoznak

A migránsok folyamatosan próbálnak bejutni Magyarországra. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szerdai összesítése szerint három afgán migránst találtak egy szerb kamion rakterében Röszkénél, egy negyediket pedig az alvázon kapaszkodva találtak meg.

Ugyancsak a röszkei autópálya határátkelőhelynél fogtak el egy szír migránst, aki egy észak-macedón kamionban bújt el, és így próbált meg Magyarországra szökni.

Bács-Kiskun megyében, Kelebiánál két afgán férfit találtak a rendőrök egy tehervonat ütközőjén kapaszkodva.

A migránsoknak persze nem voltak személyi okmányaik és magyarországi tartózkodási engedélyük sem, ezért visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Kövekkel dobálták a rendőröket

A migránsok egyre türelmetlenebbek és agresszívebbek. Alig több, mint egy hete írtunk arról, hogy ismét erőszakosan próbált átjutni a magyar-szerb határon egy migránscsoport. 19 migráns gyűlt össze a határ szerb oldalán, Hercegszántónál.

A határ mentén szolgálatot teljesítő rendőröket néhányan kövekkel és egyéb tárgyakkal kezdték dobálni.

A csoportból többen megpróbáltak illegálisan Magyarország területére jutni.

A jogellenes határátlépési kísérletet a szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák megakadályozták.
A migránsok végül visszamentek Szerbiába.

Alagúton is jönnek

Néhány hete pedig arról írtunk, hogy újabb alagutat találtak a szerb-magyar határ alatt, Katymár mellett. A járat 22,7 méter hosszú és 90 centiméter belmagasságú.

Az Országos Rendőr-főkapitányság által 2019. november 29-én közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a szerb-magyar határ alatt átvezető alagutak egyikéről, amelyeket felszámolt a rendőrség Forrás: MTI/ORFK/Orfk/-

Az alagút kivezető nyílása a rendőrök által rendszeresen ellenőrzött területen található.

Azelőtt a Bácsbokodi Határrendészeti Kirendeltség határszakaszán egy félkész alagutat találtak.
Idén június elején pedig Mórahalomnál fedeztek fel egy 24 méter hosszú 40 centiméter átmérőjű alagutat.