A Fővárosi Állatkertben is kitört a baloldali hatalmi harc

Budapest, 2020. augusztus 6. Szabó Roland főigazgató (j) átveszi a Superbrands-díjat Serényi Jánostól, az elismerés hazai alapítójától a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2020. augusztus 6-án. Az állatkert augusztus 9-én ünnepli fennállásának 154. évfordulóját. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Etikai eljárást indított Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert megbízott főigazgatója Mézes Rózsa gazdasági igazgató ellen - tudta meg az Origo. A fővárosi fenntartású intézményben régóta komoly hatalmi harcok vannak, azonban a konfliktusok csak most törtek igazán felszínre. Információink szerint Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bizalmasának tartott Szabó azért akarja eltávolítani a szakembert, mert sorra tárja fel az állatkertre nézve kínos ügyeket. Kérdéseinkkel megkerestük az állatkert sajtóosztályát is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.
Vágólapra másolva!

Februárban komoly változás következett be a fővárosi állatkert életében, hiszen Persányi Miklós addigi főigazgató közel tizenhárom év után lemondott tisztségéről. "Életem hetvenedik évébe léptem, és az utóbbi hónapokban munkámban jelentkező rendkívüli terhelés egészségemet is próbára tette" - szólt a furcsa indoklás a volt vezetőtől, aki egyébként 1994 és 2003 között is vezette az intézményt.

Az átállás ugyanakkor a legkevésbé sem ment gördülékenyen. A főváros baloldali vezetése által politikai alapon kinevezett új főigazgató ugyanis látványosan szembe került a szakmai vonallal, ami végül súlyos belső feszültségekhez vezetett.

Helyezkedtek a problémás gazdálkodás miatt

A tavaly októberi önkormányzati választást követően komoly pénzügyi problémák alakultak ki az állatkert gazdálkodása körül, ezért a városvezetés személyi változtatásokra szánta rá magát. Úgy látták, hogy Persányi egyedül nem fog tudni megbirkózni a feladattal, ezért első körben kinevezték mellé az önkormányzati-szakmai világból érkező Mézes Rózsát. Az új gazdasági igazgató egyébként korábban több mint egy évtizedig a főpolgármesteri irodában dolgozott. Az előző ciklusban például a pénzügyi főpolgármester-helyettesi iroda önkormányzati főtanácsadója, gazdasági szakreferense volt.

Mézes nagy energiákkal látott neki a munkának. Miután átvilágította az intézmény gazdálkodását, jelentést készített Karácsony Gergely főpolgármesternek. Ezután került sor a vezércserére: március elsején Szabó Roland váltotta Persányit az állatkert élén, megbízott főigazgatóként kezdett el dolgozni.

Szabó Roland főigazgató (j) átveszi a Superbrands-díjat Serényi Jánostól, az elismerés hazai alapítójától a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2020. augusztus 6-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Etikai eljárással próbálják eltávolítani

Bár a céljuk elvileg azonos volt, információink szerint Mézes Rózsa és Szabó Roland viszonya már a kezdetőktől fogva nagyon rossz volt. "A gazdasági igazgatónak határozottan az intézmény gazdálkodásának kifehérítése volt a célja, szemben a főigazgatóval" - indokolt forrásunk.

Ahogy telt az idő, úgy romlott meg kapcsolatuk, aminek következtében a napokban

a főigazgató etikai eljárást indított beosztottja ellen.

Úgy tudjuk, Szabó Rolandék létrehoztak egy etikai szabályzatot, ami két héttel ezelőtt lépett hatályba. Ezt követően a semmiből érkezett egy bejelentés Mézes ellen: a dokumentumban több oldalon, és több ponton keresztül sorolták, hogy januári kinevezése óta milyen intézkedései, megnyilvánulásai ütköztek az etikai szabályzatba. Csakhogy ezzel van egy komolyabb probléma: a felsorolt, állítólagos visszaélésekre még a hatályba lépés előtt került sor, ha egyáltalán sor került.

- húzta alá forrásunk, aki szerint "ezt mindenki tudja, aki itt dolgozik, dolgozott." Szerinte Szabóék taktikája az, hogy etikai eljárásokkal "bombázzák" majd a gazdasági igazgatót. "Így el tudják mondani, hogy ja, volt már három eljárás ellene, akkor távoznia kell" - fogalmazott, hozzátéve, hogy most olyan terhelő bizonyítékokat fognak gyűjteni Mézes ellen, amire az etikai szabályzat hatálybelépését követően került sor. Informátorunk szerint ilyen alapon Szabó ellen is lehetne eljárást indítani, legalább heti egyet-kettőt.

Kiss Ambrus bizalmasa dirigál

Mint kiderült, nem csupán egy fővárosi fenntartású intézmény belső hatalmi harcáról van szó, az ügyben a politika áll a háttérben. Értesüléseink szerint, míg Mézes Számadó Tamás főjegyező ajánlására szakmai vonalon került az állatkerthez, addig Szabót egyértelműen politikai alapon nevezték ki. Úgy tudjuk, hogy

az állatkert új főigazgatója Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes embere.

Mint ismert, a politológus végzettségű Kiss Karácsony Gergely egyik legfőbb bizalmasa: általános főpolgármester-helyettesként közel került a tűzhöz, a Városháza második számú embereként tartják számon. Állítólag annyira közeli a kapcsolata a főpolgármesterrel, hogy a munkán kívül, magánemberként is rendszeresen szoktak találkozni.

Egymás között osztogatják a pozíciókat: az állatkert főigazgatója, Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes bizalmasa lett Szabó Forrás: Origo

Forrásunk szerint Szabó beosztottjai előtt rendszeresen henceg azzal, hogy milyen jóban van a főpolgármester-helyettessel: olyanokat mond, hogy naponta beszélnek egymással, és egy alkalommal Kiss segített az egyik ismerősének elhelyezkedni. Szerinte a főigazgató erőfitogtatásból hangoztatja ezeket ilyen nagy intenzitással. "Hogy mindenki értse, a főpolgármester-helyettes az erősebb ember, nem pedig a főjegyző" - egészítette ki a korábbiakat.

Informátorunk abban látja a dolgok lényegét: mivel Szabó megbízatása decemberig tart, eddig az időpontig kellett volna rendet raknia annak érdekében, hogy az új főigazgató normális körülmények között tudja átvenni az intézmény irányítását. Csakhogy szerinte Szabónak ez a legkevésbé sem áll érdekében. "Amíg rendezetlen körülmények vannak, addig főigazgató lehet. Addig ugyanis nem lehet ide hozni például egy momentumos politikust, hiszen nem éri meg ráülniük gy ketyegő bombára" - mondta, arra is kitérve, hogy Mézes "több törvénytelenséget és szabálytalanságot feltárt", amire Szabó Roland csak legyintett.

Feljelentések az állatkert új vezetése ellen

Értesüléseink szerint Mézes Rózsa több, Szabó Roland vezetése alatti szabálytalanságot és törvénytelenséget feltárt. Úgy tudjuk, a gazdasági visszaélések miatt több feljelentés is született.