Vidnyánszky Attila: A józanság hangjának kell eljönnie

VIDNYÁNSZKY Attila
Debrecen, 2020. június 22. Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a debreceni Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. közös sajtótájékoztatóján a debreceni Kölcsey Központban 2020. június 22-én. A Csíksomlyói passió című színdarabot augusztus 26-án Debrecenben, a Református Nagytemplom előtti Kossuth téren adják elő. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Tudomásom szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma találkozót szervez a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése és a kuratórium között. Ezen a beszélgetésen a józanság a hangjának kell eljönnie - mondta Vidnyánszky Attila csütörtökön a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában. A Nemzeti Színház főigazgatója, a Színművészeti kuratóriumának elnöke az Origónak adott interjújában szerdán azt mondta, építeni fognak, nem rombolni, a személye és a kuratórium elleni támadásokat pedig egy gépezet részének tekinti, amelynek hajtóereje az igazodási és megfelelési kényszer és a gyűlölet.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Színház főigazgatóját a közelmúltban nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének.

- szögezte le Vidnyánszky Attila.

Mint elmondta, tudta, hogy az átalakítás nem fog egyszerűen menni, sokan fognak tiltakozni és lesznek támadások, de "ilyen szintű gyűlöletre, nyílt fenyegetésre" nem számított.

- fogalmazott.

A kinevezése miatt kapott elutasító kijelentésekről, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke, valamint Tamás Gáspár Miklós közíró megfogalmazásairól Vidnyánszky Attila azt mondta, majd az idő és a nemzet eldönti, ki volt áruló és ki nem. Szerinte kettős mércét alkalmaznak és szégyellhetik magukat azok, akik a művészi szabadságot tűzik zászlajukra, naponta "papolnak arról", hogy függetlenségük sérül az átalakítással és tüntetéseket szerveznek.

- vélekedett Vidnyánszky Attila.

Mint elmondta, hasonló felháborodást tapasztalt és ugyanezektől, amikor 2002-ben a Nemzeti Színház jelenlegi épülete megépült vagy amikor tíz évvel később elindult a Nemzeti Színház vezetéséért.

- tette hozzá.

Szerinte az őt szintén bíráló Jordán Tamás, a Nemzeti Színház volt igazgatója az életben is mindig azt a szerepet játssza, amit rá osztanak, miközben "semmi köze nem volt sem ehhez a színházhoz, sem ehhez az eszméhez". Hozzátette: ennél sokkal veszélyesebb

Vidnyánszky Attila szerint amióta Kerényi Imrét tíz évvel ezelőtt kirúgták az egyetemről, azóta egyféle balliberális gondolat mentén zajlik a képzés.

- sorolta a rendező, aki szerint

- vélekedett.

Megjegyezte, hogy

éppen a jelenlegi Nemzeti Színház a példa arra, hogy mennyire nyitottan és szabadon lehet működni, "itt senkit a gondolataiért, másságáért nem ért semmifajta sérelem".

Vidnyánszky Attila kitért arra is, hogy nagyon sok embertől, köztük a keresztény értelmiségiek körétől kapott támogatást, segítséget, kiállást, bátorítást abban, hogy ezt most végig kell csinálnia.