Rétvári Bence: Tíz év alatt hét helyet javított Magyarország az egészségben eltöltött évek számában

RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2020. július 2. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 2-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az Eurostat felmérése szerint tíz év alatt hét helyet javított Magyarország az egészségben eltöltött évek számában - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A KDNP alelnöki tisztségét is betöltő Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségben eltöltött évek száma olyan mutató, amely a várható élettartam minőséget vizsgálja, megmutatja, hogy mennyi egészségkárosodástól, betegségektől mentes életévre számíthatunk.

Rétvári Bence Forrás: MTI/Kovács Tamás

- tette hozzá.

A kimutatás szerint mind a férfiak, mind a nők esetében javuló tendencia látszódik 2010 óta: míg akkor a férfiak mindössze 56,3 egészségben eltöltött évvel számolhattak, addig most már ez 60,4 az esetükben, a nőknél pedig 58,6 évről 61,8 évre nőtt ez a szám.

Rétvári elmondta, mindez azt is jelenti, hogy

Tíz évvel ezelőtt az uniós rangsor végén helyezkedett el az ország: a 21. helyen állt, míg most, hét helyet javítva, a tizennegyedik,

olyan államokat előzve meg, mint például Dánia, Finnország, Ausztria, Észtország, Luxemburg vagy éppen Hollandia.

Az Eurostat felméréséből az is kiderül, hogy bár az EU-átlag is növekedett, mind a férfiak, mind a nők esetében,

Magyarországon kétszer akkora ütemben javult a helyzet, mint az EU-ban átlagosan.

"Ezek az adatok is visszaigazolják hazánk olyan intézkedéseit, mint a mindennapos testnevelés és a chipsadó bevezetése, a menzareform, a dohányzás visszaszorítása, az átfogó egészségügyi szűrőprogram, valamint a sportolási lehetőségek bővítése országszerte. Ezek mind hozzájárulnak az egészségesebb életvitelhez, így pedig mindannyian több egészségben eltöltött évre számíthatunk" - hívta fel rá a figyelmet Rétvári Bence.