A hazai balliberális média jóformán jobban hibáztatja a jelenlegi magyar kormányt a belorusz rendőri erőszakért, mint 2006-ban az akkori magyar kormányt a budapesti rendőrterrorért - olvasható az Alapjogokért Központnak a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében.

Akkor az Index azzal a humorosnak szánt címmel tudósított a budapesti eseményekről, hogy "megdőlt a könnygázrekord", most viszont olyan értelmezést igyekeznek kialakítani, mintha az Orbán-kormány lenne felelős a minszki eseményekért. "Rátolják" a belorusz erőszakot a magyar kabinetre, hogy erősítsék a "diktatúra-narratívát".

- írja az Alapjogokért Központ.

Majd hozzáteszik:

Van azonban a képletnek egy egyszerűbb megoldása is. Megmondjuk, mire hasonlít a belorusz hatalom békés tüntetőket agyba-főbe verő rendőri brutalitása? A 2006-os budapesti karhatalom azonosítószám nélküli gumilövedékes-kardlapozós brutalitására. Ahogy most a Lukasenka-rezsim vereti a rendőrséggel az ottani ellenzéket, pontosan úgy verette 2006-ban az akkori magyar hatalom az akkori magyar ellenzéket.

A két dolog dinamikája egy és ugyanaz. A képlet ilyen egyszerű. Ha "belorusz példára" ellenzéki tüntetőket verető diktátort keresnek Magyarországon, akkor azt pofonegyszerű megtalálni. Épp most jelentette be az összes demokratikusfüggetlenellenzéki párt, hogy együtt indul vele a 2022-es választásokon.

Szóval ha a Momentum meg a többi izé szolidáris a megvert belorusz ellenzékkel, akkor nyugodtan átvonulhat tüntetni a DK egyik helyi irodájához, vagy egyenesen fel a Szemlőhegyre. A történelem ugyanis furamód ismétli önmagát, és valami rossz karma miatt a magyarokat lövető-verető kommunista vezetők ott szokták meghúzni magukat.

A gyülekezési jog magyarországi gyakorolhatósága Orbán Viktor valamennyi kormánya alatt példamutató volt, nemcsak a baloldali kormány alatti gyalázatos jogtiprással, hanem bármely európai országgal összehasonlítva is. Ez szemben áll az elfogadhatatlan belarusz valósággal. De a fehérorosz Lukasenkót szidni, és a magyar Lukasenkóval (Gyurcsány Ferenccel) összefogni egyidejűleg hitelesen nem lehet.