Közzétette a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatokat a hivatalos tájékoztató oldal.

Az oldal azt írja, hogy 40 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. 

Ezzel 4853 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma.  A halottak száma változatlanul 607 fő, 3590-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 656 fő. 

Az aktív fertőzöttek 31 százaléka, a halottak 60 százaléka, a gyógyultak 43 százaléka budapesti. 64 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

Maszkot hordó emberek BudapestenFotó: Koncz Márton - Origo

Cél a vírus határon kívül tartása

A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük.  Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk.

Több kategóriába sorolják az országokatForrás: MTI

Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie.

Az erről szóló tájékoztató itt olvasható.

Fontos a megelőzés

Az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy  akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe. 

Az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek. A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön 

- írja az oldal.

Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését.