Megváltozhatott a mentési protokoll a júliusi siklóernyős tragédia óta

Vágólapra másolva!
Megváltoztatták a mentési protokollt, miután júliusban lesodort egy fán épségben fennakadt siklóernyőst a segítségére küldött katonai helikopter rotorszele, emiatt pedig később a kórházban meghalt a sportoló - írja a szombati Népszava.
Vágólapra másolva!

A cikk szerint a siklóernyősök korábban többször kérték, hogy hasonló esetekben vonják be őket a mentésbe, mert

alpinistáikkal sokszor biztonságosabb megoldásokra képesek, de csak a tragédia után változott a helyzet.


Szöllösi László, a Magyar Szabad Repülők Szövetségének elnökségi tagja, repülésbiztonsági szakértő a Népszavának elmondta: a mentési protokoll változásáról nem értesítették őket, ezt csak "tapasztalják".

- idézte fel Szöllösi László.

Emlékeztetett: a júliusi tragédia idején már útban volt a baleset helyszínére az ipari alpinista, akit maga a fennakadt siklóernyős értesített, de a katonai helikopter előbb ért oda.
Szöllösi megjegyezte,

az lenne az ideális protokoll, ha hasonló esetekben a helyszínre küldött mentő, rendőr, tűzoltó döntene róla, szükséges-e a jól képzett civilek segítsége, hiszen ők hivatásos szakemberek.

A Népszava kereste az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és a Honvédelmi Minisztériumot, hogy megtudják, a baleset óta eltelt hetekben tényleg változtattak-e a mentési protokollon, de az ügyben indult vizsgálatokra hivatkozva nem válaszoltak.