Vakcinának nem, kezelésben hatékony a remdesivir hatóanyagú gyógyszer

Horizontal MEDICAL LABORATORY RESEARCH LABORATORY HEALTH VACCINE MEDICATION ILLUSTRATION CORONAVIRUS COVID-19
(FILES) In this file photo Dr. Nita Patel, Director of Antibody discovery and Vaccine development, lifts a vial with a potential coronavirus, COVID-19, vaccine at Novavax labs in Gaithersburg, Maryland on March 20, 2020, one of the labs developing a vaccine for the coronavirus, COVID-19. - The US on July 7, 2020 announced it was providing $1.6 billion in funding for the development and manufacture of a COVID-19 vaccine candidate produced by biotech firm Novavax, the largest amount awarded under Operation Warp Speed. Separately, the US also said it was providing $450 million to Regeneron for its experimental COVID-19 treatment and prophylaxis, a combination of two antibodies. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
Vágólapra másolva!
A koronavírus-fertőzés megelőzésben nem, de kezelésében hatékony lehet a remdesivir hatóanyagú gyógyszer - mondta Jakab Ferenc virológus a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn, azzal összefüggésben, hogy a készítmény hozzáférhetővé válik az Európai Unió és az Egyesült Királyság betegei számára.
Vágólapra másolva!

A Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője elmondta: bebizonyosodott, hogy

az eredetileg az ebola ellen készített szer meg tudja akadályozni a vírus replikációját.

Nem újkeletű szerről van szó - tette hozzá a szakértő.

A koronavírus elleni orosz vakcináról Jakab Ferenc azt mondta: megosztja a kutatói társadalmat a védőoltás, van, aki bízik benne, mások kételkednek, mert nem tesztelték elég ideig. A virológus szerint nem új keletű technológiáról van szó, így akár hatásos is lehet.

Illusztráció Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Ugyanakkor aggasztó, hogy az úgynevezett fázis 3-as vizsgálatig nem jutott el a készítmény, tudományos fórumokon nem hallottak róla, sem a kipróbálás hatékonysága, sem a beoltottak nyomon követése nem ismert - mondta.