Szokatlanul durván, de egyértelműen üzent Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselője, amiért a Momentum azt kezdte híresztelni, hogy Gyurcsány Ferenc nem pályázik kormányzati szerepre: "...nem javaslom, hogy valaki ezen az oldalon Gyurcsány-ellenes politikát folytasson. Aki Gyurcsány ellen van, az a DK ellen van, az az ellenzéki együttműködés ellen is van" - írta Rákosi Mátyás stílusában a radikális baloldali politikus. Nem véletlen az erős hangvétel: a lapító többi baloldali párttal, az MSZP-vel és a Jobbikkal szemben Fekete-Győr Andrásék úgy tesznek, mintha nem Gyurcsány lenne a főnökük. Ezt a bohóckodást pedig a DK már megunta. Vadai tehát most - pártelnöke nevében - ultimátumot adott, továbbá megerősítette: Gyurcsány vezető szerepet szán magának a baloldali együttműködésben.

A baloldali pártok múlt hét csütörtökön jelezték, hogy minden körzetben egyetlen jelöltet terveznek állítani a 2022-es parlamenti választásra. Mint rövid közleményükből kiderült, a döntést pártelnöki találkozón hozták meg, amelyen Gyurcsány pártja mellett részt vett a Momentum, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd.

Volt azonban egy komoly hiányzója a névsornak, hiszen éppen azt a Mindenki Magyarországa Mozgalmat (MMM) hagyták ki az egyeztetésből, amelynek vezetője (Márki-Zay Péter) elsőként erőltette a teljes összefogást. A kényszer-együttműködés tehát már "megalakulásakor" recsegett-ropogott, nem sokkal ezután pedig újra megmutatkoztak a pártok közötti feszültségek. 

Gyenge trükk Gyurcsány megfékezésére

Ugyanis ahogyan vége lett a baloldali pártok vezetői közötti megbeszélésnek, a Momentum váratlanul azt kezdte el híresztelni, hogy Gyurcsány Ferenc nem pályázik majd kormányzati szerepre. "A DK elnöke megígérte, hogy a jövőben nem fog kormánytagságot vállalni. Ez azt jelenti, hogy a leendő ellenzéki kormányban sem fog szerepet kapni" -  mondta Fekete-Győr András, a Momentum vezetője a pártelnöki találkozón elhangzott állítólagos ígéretre hivatkozva.

Ez azért is furcsa, mert Gyurcsány korábban többször is egyértelművé tette, hogy komoly részt akar vállalni a baloldali összefogás létrehozásában és működtetésében. Februári évértékelőjében azt mondta, hogy erőfeszítéseit nagyrészt az köti le, hogy egy későbbi kormányzás feltételeinek megteremtésében közreműködjön. Egyúttal ultimátumot is megfogalmazott a baloldali pártoknak: "vagy együtt fogunk kormányozni, vagy sehogy." A DK márciusi tisztújító kongresszusán saját vezérszerepéről értekezve pedig azt mondta, hogy "a kormánypárti politikusok szerint én irányítom az ellenzéket, Budapestet és a NAT elleni tiltakozó akciót. Politikustársaim mindenhatónak gondolnak engem. Olyan nagy gondom nincsen vele."

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke élénken figyeli Gyurcsány Ferenc DK-elnök szavaitForrás: Facebook

Akár tett ilyen ígéretet Gyurcsány, akár nem, korábbi megnyilvánulásai arra engednek következtetni, hogy esze ágában sincs lemondani a hatalom megszerzéséről. Így kormányzati szerepvállalásának megkérdőjelezése csupán egy gyenge trükk volt Fekete-Győrék részéről.

A DK elnökének ambícióit mi sem jelzi jobban, minthogy a Momentum próbálkozását követően egyik legfontosabb bizalmasa üzente meg a baloldalnak: Gyurcsány Ferenc volt és lesz az úr a baloldalon.

"Gyurcsánynak vezető szerepe lesz"

Vadai Ágnes parlamenti képviselő kommentálta tehát a DK részéről Fekete-Győr szavait. 

Nem árt tisztázni pár dolgot. Gyurcsány Ferenc a magyar politika megkerülhetetlen alakja.

- ezzel a felütéssel kezdte írását a radikális baloldali politikus, aki hosszasan éltette pártelnökét. Vadai többször is keményen odaszólt a Momentumnak és a többi baloldali pártnak:

  • "a semmiből, hatalmas ellenszéllel dacolva építette velünk együtt fel az ellenzék legerősebb pártját;
  • "Gyurcsány többet tett az Orbán-rendszer leváltásáért, mint bárki az ellenzéki oldalon";
  • "akik a mi oldalunkon eddig Gyurcsánnyal szemben határozták meg önmagukat, mind elbuktak. Soroljam a neveket?";
  • "'hogy pár napja megállapodtunk a közös indulásról, abban neki kulcsszerepe volt."

Miután "példát mutatott" baloldaliságból, Gyurcsány Ferenc bizalmasa egészen ritkán látható módon, Rákosi Mátyás ("aki nincs velünk, az ellenünk van") gondolatmenetét kölcsönözve megzsarolta a teljes baloldalt. Lényegében azt írta, hogy

aki nem áll be Gyurcsány Ferenc mögé, az a baloldal ellensége. 

Bizalmi körben: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Vadai Ágnes parlamenti képviselő tanácskozik a parlamentbenForrás: MTI/Máthé Zoltán

 "Nem javaslom, hogy valaki ezen az oldalon Gyurcsány-ellenes politikát folytasson. Aki Gyurcsány ellen van, az a DK ellen van, az az ellenzéki együttműködés ellen is van, tehát az a Fidesz mellett van" -  hangzik a pontos iránymutatás. Vadai ezzel egyenlőségjelet tett Gyurcsány és a DK közé, azt üzenve a Momentumnak és a többi baloldali pártnak: vagy elfogadják Gyurcsányt, vagy a baloldal kiutáltjai lesznek.

Mint ismert, a DK elnöke volt az, aki elsőként vetette fel a közös jelöltek, közös lista, közös miniszterelnök-jelölt koncepcióját. Nagyon úgy néz ki, a baloldali pártok felsorakoznak terve mögé, ami azzal jár, hogy Gyurcsány lehet a baloldali összefogás vezetője. 

Vadai a szokatlanul agresszív és támadó írásával egyetlen dolgot szeretett volna elérni: nyomatékosítani Gyurcsány Ferenc vezető szerepét a baloldalon. "Megnyugtatok mindenkit: Gyurcsány marad. És vezető szerepe lesz egy új Magyarország megteremtésében" - zárta gondolatait Vadai.

A nagy Gyurcsány-védelmező

Vadai Ágnes nem először vállalta a pártelnök melletti pitbull-szerepet. 2013-ban, amikor az Együtt-2014 ki szerette volna hagyni Gyurcsányt az együttműködésből, a DK-s politikus nyílt levélben fordult Bajnai Gordonhoz, a mozgalom vezetőjéhez. "De jól értem, hogy alakuló pártod nem csak Orbán Viktortól, hanem attól az embertől, Gyurcsány Ferenctől is egy füst alatt szabadulni kívánna, akinek a kormányát évekig hűségesen szolgáltad? Ez ugyanis nem mindegy. Nagyon nem" - írta akkor.
Három évvel később pedig Botka Lászlóba, az MSZP bukott kormányfő-jelöltjébe kötött bele, amiért kitolta volna Gyurcsányt az ellenzéki megállapodásból. "Laci, a DK nem eladó. Se elnököstül, se nélküle. Ez a helyzet. Nekünk nincs semmilyen előfeltételünk, hogy együttműködjünk más demokratikus párttal, de mástól se fogadunk el ilyet. Egyszerű a politikánk. Aki bennünket elfogad, azzal együttműködünk, aki nem, azzal pedig nem" - fogalmazott Vadai.

Minden út Gödre vezet

Közel sem mellékes, hogy milyen körülmények között került sor a baloldal közös nyilatkozatára, hiszen az előzményekből az látszik, hogy megnyugtatásképpen időzítették mostanra a nyilatkozatot.

Mint ismert, a baloldalon hetek óta a gödi baloldal belháborúja uralja a napirendet, hiszen a konfliktus helyi szintről országos szintre gyűrűzött. Eleinte kisebb, városi problémának tűnt, hogy Balogh Csaba momentumos polgármester szembekerült szövetségeseivel és a képviselő-testülettel, de később a baloldali pártok egyfajta erőmérőjévé vált. 

Miután a belviszály eszkalálódott, az országos pártközpontok is foglalkoztak a témával: a DK-s Rónai Sándor előállt egy, a gödi momentumos polgármestert lejáratni szándékozó hanganyagával. A Momentum válaszában azzal vádolta meg a DK-t, hogy egy manipulált felvétellel próbálta lejáratni őket.

Ezt követően súlyosbodott a helyzet: a pártok vezető politikusai elkezdték egymást támadni a nyilvánosság előtt. Ennek következtében a két pártelnök, Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András közösen tartott sajtótájékoztatót Tihanyban. Mint kiderült, ez nem volt több színháznál: a felek később ugyanott folytatták, mint korábban. 

A Momentum a Balogh felfüggesztéséről tárgyaló testületi ülés előtt lehetetlen feltételeket támasztott a DK-val szemben, amire két DK-s képviselő felfüggesztette párttagságát. Csakhogy emögött Gyurcsány Ferenc bosszúja állt: a pártelnök a felfüggesztéssel "lebegő" pozícióban hagyta gödi politikusait, akik ezután is azt csinálhatnak, amit akarnak. Baloghot így második alkalommal is felfüggesztette tisztségéből a gödi képviselő-testület - a felfüggesztett párttagságú DK-sok szavazatával. Így a polgármester további 30 napig nem gyakorolhatja jogköreit.