A hétvégén három jegyvizsgálót is támadás ért szolgálatteljesítés közben - közölte a MÁV-START.

Ahogy az Origo is megírta, augusztus 14-én, péntek este a Lajosmizséről Budapestre tartó S21-es járat jegyvizsgálóját Dabas és Inárcs-Kakucs állomás között egy jeggyel nem rendelkező férfi bántalmazta: tapétavágó késsel a combján, a mellkasán és az arcán megvágta, a homlokát megütötte, majd a vonatról leszállva elmenekült. A sérült fiatal jegyvizsgálónőt a mentők Inárcs-Kakucs állomásról kórházba vitték, jelenleg otthonában pihen, az eset lelkileg súlyosan megviseli. A rendőrség keresi az elkövetőt, fantomképe a police.hu oldalon is megtalálható.

Augusztus 15-én, szombat délután a Debrecen felől Budapestre tartó Kamilla InterCityn a jegyvizsgáló egy utast többször is hiába figyelmeztetett, hogy használjon maszkot, ezért rendőri segítséget kért. A vonatot Albertirsa állomáson megállították, ekkor az utas megpróbálta megütni, majd leköpte a vonatkísérőt. Az utast a rendőr leszállította a vonatról.

Augusztus 16-án este Dunakeszi-Gyártelep és Rákospalota-Újpest között közlekedő vonaton egy menetjegy nélküli, botrányosan viselkedő utas keveredett szóváltásba egy utastársával, az intézkedő jegyvizsgálót előbb verbálisan, majd tettleg bántalmazta, végül leszállt a vonatról. A jegyvizsgáló rehabilitációs szabadságot igényelt és kapott.

Az utóbbi években a vasúttársaság intézkedéseinek köszönhetően ugyanakkor csökkent a súlyos konfliktusok száma a vonatokon.

IllusztrációForrás: MTI/Kovács Tamás

2018-ban 123, 2019-ben 70, idén eddig 47 esetben bántalmaztak jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben, idén az augusztus 14-i eset volt az első ilyen brutális támadás - olvasható a társaság közleményében. A MÁV-START a vasútállomások hangos utastájékoztató rendszerében, a vonatok fedélzetén rendszeresen tájékoztatja szóban az utasokat arról, hogy a vonatkísérőkkel szembeni erőszakos cselekmények bűncselekménynek minősülnek, a vasúttársaság ilyen esetekben minden alkalommal feljelentést tesz. A vonatokon civilben vagy egyenruhában utazó vasútőrök, rendőrök szükség esetén azonnal eljárnak, erre a vonatokon tájékoztató plakátok is felhívják a figyelmet.

A MÁV-START az idei év végéig a már meglévő rendszerrel kompatibilis további 66 darab új testkamerát telepít a már meglévő 108 testkamera mellé. A jegyvizsgálók kedvező tapasztalatai azt mutatják, hogy a mobilkamerák láttán az utazók együttműködőbbé váltak, megnőtt a jegyvásárlási hajlandóság. Több alkalommal is előfordult, hogy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel utazó utas a kamerát látva további vita nélkül elismerte a pótdíjalkalmazás jogosságát. A 2019. szeptemberi bevezetés óta folyamatosan nő azoknak a jegyvizsgálóknak a száma, akik munkavégzésük során önkéntes alapon, szívesen használják a bántalmazások, támadások megelőzése, hatásainak csökkentése érdekében a testkamerákat.