Valamennyi migrációs fő útvonalon nőtt az illegális bevándorlók száma, Olaszország felé például három-négyszeres emelkedés tapasztalható - mondta Bakondi György az M1 aktuális csatornán szerdán. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt is mondta, hogy a magyar határokon folyamatosan jelentős a nyomás.

Idén 19 ezer határsértőt fogtak el, és 230 embercsempész ellen indítottak eljárást. Ez utóbbi augusztusig több mint az előző három évben összesen - mondta Bakondi György.

A miniszterelnöki főtanácsadó úgy látja, a migránsok úgy érzik, hogy Nyugat-Európa várja őket, ezért az intenzív nyomással azt szeretnék elérni, hogy minél többen, minél hamarabb átjuthassanak a magyar határőrizeten.

A magyar határ azonban nem átjáróház, nem bocsánatos bűn, ha valaki a jobb élet reményében a jogszabályokat semmibe véve akar eljutni az Európai Unióba - fogalmazott Bakondi György.

A felfedezett alagút kijárata Katymár külterületén.Forrás: WWW.POLICE.HU

Az EU felismerte, hogy a tömeges migráció Olaszországban súlyos következményekkel jár, ezért megállapodást próbál kötni a többi között Tunéziával, Algériával és Egyiptommal, az olasz kormány pedig a líbiai parti őrség megerősítésére tesz komoly erőfeszítéseket - tette hozzá.