Már augusztus végén lehet utazni a szeptemberi helyközi bérletekkel

koronavírus vírus járvány vasút máv kihalt pályaudvar vonat 2020 koronavírus járvány budapesten keleti pályaudvar
Védőmaszkos utasok a Keleti pályaudvaron 2020
Vágólapra másolva!
Már augusztus végén lehet utazni szeptemberi bértlettel a vasúton és a helyközi autóbuszjáratokon - döntött az Innovációs és Technológiai Minisztérium.
Vágólapra másolva!

Már augusztus 27-től elfogadják a vasúti és közúti közösségi közlekedési szolgáltatók helyközi járataikon a szeptemberi dolgozó- és tanuló bérleteket - írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az iskolakezdéssel szeptember első napjaiban ugrásszerűen megnőnek az utazási igények. Az innovációs tárca a tanév fennakadásmentes indítása érdekében

öt nappal kiterjeszti a szeptemberi havi és első félhavi bérletek érvényességét

- olvasható az ITM szerda reggeli közleményében.

Az ITM szerint a döntés célja, hogy csökkentésk a pénztári várakozási időt, és az utasok színvonalasabb kiszolgálást kaphassanak. A közleményben azt is hozzátették, hogy a lépésnek köszönhetően a diákok mentesülhetnek az iskolakezdéshez kapcsolódó, augusztus végén esedékes ügyintézés miatt szükséges utazások többletköltségei alól is.

Elfogadják a lejárt okmányokat is

A közleményből az is kiderül, hogy az ITM kérése alapján a helyi és helyközi közlekedési szolgáltatók

a veszélyhelyzet megszüntetését követő 180. napig elfogadják a közszolgáltatási utazási kedvezmény igénybevételére jogosító, lejárt hivatalos okmányokat.

A diákigazolványok esetében a hosszabbítás legfeljebb december közepéig szól, hiszen az ősszel újranyíló intézményekben a tanulók, hallgatók már hozzájuthatnak majd az okmányokhoz, érvényesíttethetik azokat - írják.

Már augusztus végén lehet utazni szerptemberi bérlettel Fotó: Polyák Attila - Origo

A tárca ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a tavasszal tantermen kívüli, digitális oktatásban tanuló diákok, a felsőoktatási intézménylátogatási tilalomban érintett hallgatóknak a tömegközlekedési járatokon kötelező a szájat és az orrot is eltakaró maszkot, sálat vagy kendőt használniuk.