Orbán Viktor a V4-ek vezetőivel tárgyalt az EU-csúcs előtt - fotó

ORBÁN Viktor
Budapest 2020. augusztus 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek videokonferenciáján, amelyet a fehérorosz politikai válsággal foglalkozó rendkívüli online uniós csúcs előtt tartottak 2020. augusztus 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok kormányfőivel egyeztetett a Fehéroroszországról szóló uniós csúcs előtt. 
Vágólapra másolva!

A fehérorosz politikai válsággal foglalkozó szerdai rendkívüli uniós csúcs előtt a visegrádi országok miniszterelnökei külön egyeztetést folytattak egymással. Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Igor Matovic szlovák és Orbán Viktor miniszterelnök negyed 12-kor tartottak videokonferenciát, majd délben kezdődött a 27 uniós tagállam vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója, amelyet szintén online szerveznek meg.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek videokonferenciáján, amelyet a fehérorosz politikai válsággal foglalkozó rendkívüli online uniós csúcs előtt tartottak 2020. augusztus 19-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

„Szüntessék be az erőszakot a tüntetőkkel szemben”

A tüntetőkkel szembeni erőszak beszüntetésére szólították fel a fehérorosz hatóságokat a visegrádi országok (V4) államfői közös szerdai közleményükben. Andrzej Duda lengyel, Milos Zeman cseh, Zuzana Caputová szlovák és Áder János magyar államfő a helyzet békés rendezését szorgalmazta.

A V4-ek elnökei egyúttal önmérsékletre szólították fel a külföldi szereplőket, és azt kérték, hogy ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek alááshatják Fehéroroszország függetlenségét és szuverenitását.

"Támogatjuk a fehérorosz emberek jogát a szabad, tisztességes és demokratikus elnökválasztáshoz" - hangsúlyozták. Emellett üdvözölték, hogy az európai uniós tagállamok vezetői szerdán rendkívüli ülést tartanak a fehérorosz válságról. A csúcstalálkozó résztvevői tárgyalnak arról, hogyan segíthetnék a párbeszéd kialakulását a hatóságok és a társadalom között, miként biztosíthatnák szolidaritásukról a helyieket, illetve várhatóan döntenek a Fehéroroszország ellen előkészített uniós szankciókról.