Az egész napos stressz és éhezés miatt kialakuló kimerültség, valamint alacsony cukorszint miatt támadhatta meg az osztályfőnökét tavaly egy győri gimnazista. Ezt mondta az elmeorvos, akit a fiú ügyvédje kért fel azután, hogy egy másik szakember kijelentette, beszámítható volt a támadás pillanatában. A védelem szakértője autizmusra is hivatkozik. Jövő héten kezdődik a tárgyalás a Győri Törvényszéken, amin az ügyvéd kérni fogja, hogy mindkét orvost hallgassák meg - tudta meg a Blikk

Most kaptam kézhez az új szakvéleményt, amit az általunk felkért gyermek- és ifjúságpszichiáter-szakértő, valamint a szintén kompetens szakmai csoportja készített, miután hat órán keresztül vizsgálta védencemet. Erre csak azután volt lehetőség, hogy sors kegyeként Andrást a másodfokú bíróság áprilisban hazaengedte. Korábban hiába kértük, hogy rendeljenek ki új szakértőt, s kérdéseinkre sem kaptunk választ- mondta Dr. Faragó Péter, H. András jogi képviselője a lapnak.

Semmi mást nem szerettem volna, mint hogy valós, szakmailag korrekt képet kapjunk a fiúról, akinek a személyiségét nézve egyáltalán nem lehet ilyen cselekménnyel számolni. Megérteni, hogy mi játszódik le a szinte gyermeki lelkében, amikor ilyesmire ragadtatja magát, el tud-e tervezni egy ilyen cselekményt, s számolt-e az élet kioltásával, vagy csak fájdalmat akart okozni?

- tette hozzá az ügyvéd, aki azután kért fel egy gyermekpszichiáter-főorvost védence vizsgálatára, hogy a felnőttekre szakosodott pszichiáter kijelentette, a gyerek tudta, mit csinál.

H. András a Győri Járásbíróságon 2019. december 7-énForrás: Csapó Balázs/Kisalföld

A védelem szakértője viszont úgy látja, beszűkült tudatállapotban cselekedett, ezzel magyarázza azt, hogy nem emlékszik a szúrás pillanatára. Azt írta, "András soha nem evett reggeltől délutánig a stressz miatt, így részben a krónikus stresszreakció-kimerülés, részben az alacsony vércukorszint okozhatta nála a tudat-beszűkült állapotot. Ráadásul harmadik okként autizmus spektrumzavart állapítottak meg a diáknál" - olvasható a lapban. 

A 17 éves H. András december elején matematikából 3-ast kapott az osztályfőnökétől. Az ötödik órában fizika órájuk volt, amit ugyanaz a tanárnő tartott.

A fiú kivitte hozzá a füzetét, hogy nézzen meg valamit, eközben hátulról egy késsel megszúrta.Az osztálytársainak kellett megfékezniük a győri kamaszt.

Forrás: Csapó Balázs/Kisalföld

A diák ezek után egy ideig börtönben volt, áprilisban viszont a bíróság elrendelte a bűnügyi felügyeletét, vagyis hazamehetett.

Az eset után az iskola egyik diákja azt mondta az Origónak, H. András többször beszélt arról, hogy ha rossz jegyet a kap a tanárnőtől,

meg fogja késelni, de nem vették őt komolyan.

A támadás után azt kérdezték tőle, hogy miért tette, amire azt válaszolta:

Ebből majd tanul a tanárnő

A megkérdezett diákok szerint a fiú régóta kritizálta a pedagógus módszereit, míg ők az egyik legkedvesebb tanáruknak tartják.

Az ügyészség

előre kitervelten, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete

miatt emelt vádat a fiú ellen, amiért akár 15 év börtönt is kaphat. Pere a jövő héten kezdődik a Győri Törvényszéken, amin a védelem az ő szakértőjüknek a meghallgatását is kérni fogja.