Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjújában kérdésre válaszolva reagált arra, hogy Gyurcsány Ferenc azzal fenyegette meg Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnökét, hogy "földönfutóvá teszi", ha hatalomra kerül. 

A miniszterelnök azt mondta, hogy a kijelentésen nincs miért meglepődni, hiszen

"ezek kommunisták", ezt csinálták, amikor hatalomra kerültek Magyarországon: elvették az emberektől, amijük volt."Miért gondoljuk, hogy megváltoztak?" - kérdezte Orbán Viktor, hozzátéve, a kérdés az, hogy mit felelnek. "Mi felütjük a Könyvet, ahova az van írva, hogy aki kardot ránt, az kard által vész el" - fogalmazott Orbán Viktor.

Vidnyánszky Attila: Ez félelmet kelt 

Ahogy az várható volt, miután Gyurcsány megadta a jelet, a radikális baloldal képviselői folytatták a gyűlölködést. Bródy Gábor, belvárosi szocialista képviselő azt írta a beregszászi születésű Vidnyánszky Attilának, hogy "nem mennél vissza - most még magadtól - Ukrajnába...?" Vagyis azzal fenyegette meg a Nemzeti Színház főigazgatóját, hogy baloldali hatalomátvétel esetén száműzni, deportálni fogják az ország területéről.

A radikális baloldal támadásaira és fenyegetéseire Vidnyánszky Attila az Origónak adott interjújában reagált. Az a háttérerő, amely a konfliktus mögött áll, elvárja az efféle megszólalásokat - mondta.Úgy működik ez, mint egy gépezet, amelynek hajtóereje az igazodási és megfelelési kényszer és a gyűlölet. Tudtam, hogy lesznek támadások, személyeskedések, de hogy nyílt fenyegetés is elhangzik az ellenzék vezetőjétől, megriaszt, tovább megyek: félelmet kelt- fogalmazott a Nemzeti Színház főigazgatója, aki szerint ez már az a szint, amit nem lehet szó nélkül hagyni. Még egyszer kitérve Gyurcsányra, azt mondta, hogy

aki így fenyeget, az nem demokrata.

Vidnyánszky Attila: Aki így fenyeget, az nem demokrataFotó: Hirling Bálint - Origo

Az ellenzéki pártok nem ítélték el Gyurcsány kijelentését 

Hiába a vállalhatatlan mondatok, a radikális baloldali pártok és politikusok sem Gyurcsány, sem Bródy esetében nem határolódtak el. Sőt, a Jobbik mindenkit túlteljesítve a DK elnökéhez hasonlóan megfenyegette Vidnyánszky Attilát. Az Origónak küldött válaszukban többek között azt írták, szerintük a Nemzeti Színház főigazgatója a színészet és a filmművészet szabadsága ellen véteni akar. Végül Goethe hőséhez hasonlították a Kossuth-díjas rendezőt, és azt írták, hogy "meg fog bűnhődni".

Egyébként a Momentumtól, a Jobbiktól, az MSZP-től és az LMP-től egyaránt azt kérdeztük,  mennyire vállalható számukra szövetségesük megnyilvánulása. Csakhogy a Jobbikot leszámítva egyik baloldali párt sem válaszolt. Ebből pedig az következik, hogy Gyurcsány mára olyan szinten uralma alá hajtotta a baloldali pártokat, hogy még egy ilyen vállalhatatlan ügyben sem mernek szembemenni vele. 

A magukat liberálisnak vallók a legkevésbé toleránsak és elfogadók

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az Origónak nyilatkozva "a politikusbűnözés minősített eseteként" értékelte a DK elnökének megnyilvánulását. "Meg akarják törni azokat a tisztességes, nemzeti érzelmű magyarokat, akik nem hajlandóak meghajolni a Brüsszel-barát, bevándorláspárti, globalista baloldal előtt" - fogalmazott. Hozzátette, hogy semmi félnivalója nincs a DK által célkeresztbe vett közszolgáknak, és könnyen lehet, hogy egyszer a radikális baloldali fenyegetők tényleges jogi elszámoltatására kerülhet sor. 

Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója pedig azt emelte ki, hogy Gyurcsány nemcsak Vidnyánszky Attilát fenyegette meg, hanem gyakorlatilag mindenkit, aki nem őt támogatja. A szakember úgy látja, hogy a magukat liberálisnak vallók a legkevésbé toleránsak és elfogadók azokkal szemben, akik mást gondolnak.

Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója közösségi oldalán úgy kommentálta a történteket, hogy "Apróferi mindent elfelejtett, semmit sem tanult. Kell még valamit mondanom, Ildikó?" Az "Apróferi" kifejezéssel Gyurcsány Ferenc feleségének a nagyapjára utalt, aki személyesen felügyelte Nagy Imre és társai perét. Kivégzésüket pedig úgy értékelte: "az ellenforradalom méltó megbosszulása." Az utolsó mondattal pedig a bukott miniszterelnök őszödi beszédére célzott: miután elmondta, hogy végighazudta az elmúlt két évet, az MSZP akkori frakcióvezetőjét, Lendvai Ildikót kérdezte így.

Ezért támadják Vidnyánszkyt

"A legtöbb magyar baloldali párt, beleértve Gyurcsány Ferencéket és a Momentumot, az Egyesült Államokban megfigyelhető radikális baloldali áramlatba akar belekapaszkodni, ugyanezt akarja Magyarországon is megvalósítani" - értékelt Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. A politológus szerint a baloldal radikalizálódásának egyik állomása Gyurcsány megfélemlítő megnyilvánulása.

"Egy Európa-szerte ünnepelt, Kossuth-díjas művész lett most a támadás célpontja, mert a romboló és minden erkölcsöt mellőző szennyáradattal szemben a keresztény nemzeti kultúrát képviseli" írta a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ), hozzátéve, hogy "a politikai fenyegetőzés, a bosszú és a megfélemlítés összeegyeztethetetlen a demokráciával és az európai értékekkel." A KÉSZ felháborítónak tartja, hogy "a demokrácia álszent féltői önkényuralmi módszerekkel, gyűlölködve akarnak maguknak ismét teret nyerni."