Még 2009. szeptemberében tett bejelentést a rendőrségre egy nő arról, hogy egy idős férfit lakásán talált meg a földön fekve, testén bántalmazás nyomaival, megkötözve és letakarva. A 77 éves férfit kórházba szállították, ahol pár nappal később meghalt a bántalmazás következtében. A szakértői vélemény szerint az áldozat súlyos mellkasi és fejsérüléseket szenvedett. Közel 11 évvel a bűncselekmény után elfogták a feltételezett gyilkost.

2009. szeptember 1-jén éjjel mentek be az elkövetők az idős ember érdi házába,és az ott alvó férfit ütötték, verték, ahol csak érték. A már földön fekvő ember kezeit és lábait összekötözték, majd magára hagyták. A házat alaposan felforgatták, miközben pénz és értékek után kutattak, végül egy mobiltelefont vettek magukhoz, majd elmenekültek a helyszínről - olvasható a police.hu oldalon.

Budapest, 2020. augusztus 21. A Budapest Környéki Törvényszékre kísérik 2020. augusztus 22-én Cs. Tibort, akit egy tizenegy évvel ezelőtti emberöléssel gyanúsítanak.Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A nyomozók bőrszíjakat, késnyelet, szakadt kesztyűt, eltaposott cigarettacsikkeket és kulcscsomót foglaltak le. A nyomozás részeként tanúkat hallgattak ki, híváslistákat elemeztek. Az ország egész területén végeztek adatgyűjtéseket, amit a határon kívülre is kiterjesztettek, azonban a begyűjtött információk nem juttatták közelebb a rendőröket a brutális bűncselekmény elkövetőjéhez. A nyomozást 2013.októberében felfüggesztették.

Genetikai szakértői vizsgálat

Az áttörést öt évvel később egy kiegészítő genetikai szakértői vizsgálat eredménye hozta meg a rendőrök számára. Tovább folytatták a nyomozást, majd 2019. november 18-án egy 43 éves ároktői férfit hallgattak ki gyanúsítottként, aki panaszt nem tett, de tagadta, hogy részt vett volna a férfi bántalmazásában. Az időközben letartóztatott férfi a rendőröknek többször is ellentmondásosan nyilatkozott, végül egy érdi férfire terelte a gyanút, aki ellen országos elfogatóparancsot adtak ki, később a nemzetközi és európai körözését is elrendelték.

A 32 éves érdi férfi éveken át bujkált, de végül 2020. július 2-án Svédországban elfogták. Kiadatását követően, 2020. augusztus 18-án éjjel a Pest megyei rendőröknek átadták, akik őrizetbe vették, és intézkedtek letartóztatásáról.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A gyanúsított tagadta a bűncselekményt és nem tett vallomást, vele szemben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói emberölés gyanúja miatt folytatják a vizsgálatot.