Az Emmi államtitkára átadta a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjakat. Az elismerés hazai és határon túli pedagógusoknak, illetve tehetséggondozó szakembereknek jár - írta meg a Magyar Nemzet. 

A rendkívüli körülmények felnagyítják a jót és a rosszat. Ilyenkor gyorsan kiderül, egy ember, vállalkozás, ország megállja-e a helyét – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn, Budapesten, a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjátadó gáláján.

Az politikus kiemelte: Ilyenkor lehet a kanyarban előzni, mert a többség a minimummal is beéri, és kizárólag a túlélésre törekszik.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy sok pedagógus ébredhetett rá arra, mennyire hiányoznak nekik a tanulók, mert már lassan fél éve nem találkozhattak a diákokkal. A díjat elnyerő tanárokról szólva Novák Katalin hangsúlyozta: olyan rendkívüli pedagógusokról van szó, akik rendíthetetlenül végzik hivatásukat.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte: Magyarországnak nincsenek aranybányái vagy olajmezői. Hazánk legfontosabb erőforrása maga az ember, és vannak olyan kiváló szülők és pedagógusok, valamint olyan önkormányzatok, amelyek nemcsak segítenek megtartani, de ki is bontakoztatják a tehetséget.

Novák Katalin elmondta: jövőre már 3,6 milliárd forintot fordítanak a Nemzeti tehetség programra, amelyből évente 350 ezer fiatal részesülhet. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy ez nem mind állami forrás, ugyanis az állampolgárok is felajánlhatják adójuk egy százalékát a programra, és mintegy 300 ezer honfitársunk nyújtott már támogatást valamilyen formában.

A Bonis Bona díjat minden évben olyan hazai és határon túli pedagógusok és tehetséggondozó szakemberek kapják, akik sokat tettek a kiemelkedő magyar fiatalok tehetségkibontakoztatásáért. A díjakat kiváló tehetséggondozó, kiváló tehetségfejlesztő és kiváló tehetségsegítő kategóriákban vehették át összesen ötvenen. Hét szakembernek pedig életműdíjat adtak át a gálán.