A német szociáldemokrata külügyi államtitkár Magyarországról tett kijelentése elfogadhatatlan, minden alapot nélkülöző politikai vádaskodás - jelentette ki Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Magyar Levente ezt azután közölte, hogy hétfőn bekérették Németország budapesti nagykövetét, miután Michael Roth német politikus egy nyilatkozatában antiszemitizmussal vádolta meg Magyarországot. 

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az államtitkár úgy fogalmazott: nincs még egy olyan kultúra és ország, amelyet olyan fokú tisztelet övezne Magyarországon, mint Németországot, és erre a tiszteletre alapozza Magyarország a sok területen látványos eredményeket hozó kétoldalú kapcsolatokat.
Azonban van a német kormányon belül egy elszántan magyarellenes csoport, amelynek fanatikus zászlóvivője Michael Roth külügyi államtitkár, amely csoport rendszeres támadásokat intéz Magyarország és ezáltal a magyar-német kapcsolatrendszer egésze ellen - mondta Magyar Levente rámutatva, hogy ez történt most is, amikor Michael Roth antiszemitizmussal vádolta meg nem csak a magyar kormányt, de Magyarországot és így minden magyart. A parlamenti államtitkár úgy fogalmazott, hogy bármennyire is jók a magyar-német kapcsolatok, van egy pont, amikor azt kell mondani: "Eddig és ne tovább!"

A KKM államtitkára elmondta, a német politikus kijelentése miatt hétfőre berendelték Németország budapesti nagykövetét, akit arról tájékoztattak, hogy a német külügyi államtitkár kijelentése elfogadhatatlan, minden alapot nélkülöző politikai vádaskodásról van szó, ami kegyeletsértővé és kifejezetten ellenszenvessé teszi ezt a politikailag motivált kijelentést.

Magyar Levente hozzátette: közölte a nagykövettel, hogy Németországnak semmilyen erkölcsi jogalapja nincs arra, hogy Magyarországgal szemben antiszemitizmusról beszéljen, különösen úgy, hogy ezt minden alap nélkül, politikai eszközként, támadásként teszi. Az államtitkár kitért arra is, hogy

a magyar kormány a magyar-német kapcsolatok kiválóságában érdekelt,

és azon fog dolgozni, hogy a német kormány szociáldemokrata, magyarellenes vonulata ne tudja megzavarni ezt a kiváló kapcsolatrendszert.