Ahogy azt az Origo elsőként megírta, tiltakozó aláírásgyűjtés kezdődött azután, hogy Gyurcsány Ferenc megfenyegette Vidnyánszky Attilát és minden nemzeti érzelmű, jobboldali, konzervatív értékrendű művészt, értelmiségit és közéleti személyt.  A petíciót, melyet Rákay Philip indított, kezdetben 301 neves művész és közéleti személy írta alá, azóta már sok ezren csatlakoztak hozzájuk. A Magyar Nemzet kérésére az eredeti aláírók közül többen is megindokolták, hogy miért érezték fontosnak csatlakozni a kezdeményezéshez és megálljt parancsolni Gyurcsány politikai ámokfutásának.

Tiltakozó petíciót indított Gyurcsány Ferenc fenyegető kijelentései miatt Rákay Philip. Az ismert kommunikációs szakembernek akkor lett elege, amikor az elmúlt hetekben a baloldal vezéralakja azzal fenyegetőzött Vidnyánszky Attila kinevezése kapcsán, hogy hatalomra kerülése esetén a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökét és támogatóit minden értelemben földönfutóvá teszi.

Gyurcsány Ferenc ezzel a kijelentésével tulajdonképpen nemcsak Vidnyánszky Attilát, hanem minden nemzeti érzelmű, jobboldali, konzervatív értékrendű művészt, értelmiségit, közéleti személyt fenyegetett meg, ami megengedhetetlen! Nálam itt telt be a pohár! Mindazt, amit Gyurcsány és a modern kori Lenin-fiúk, a harcostársai és koalíciós partnerei művelnek a magyar közéletben, nem lehet tovább szó nélkül hagyni! – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Rákay Philip, aki azt reméli, hogy a kezdeményezés elgondolkodtatja a baloldalt, de tisztában van azzal, hogy ez nyilván egyfajta naivitás, mert ők könnyedén megrántják a vállukat, vastag bőr van az arcukon.

A petíció elindítója szerint felháborító, hogy mindig a baloldal vádolja a nemzeti érzelműeket gyűlöletkeltéssel, miközben farizeus módjára éppen ők mondanak politikailag szalonképtelen mondatokat, ami persze szerintük teljesen normális. Hozzátette: szerencsére egyre több ember veszi észre a művészvilágban és a közéleti emberek között is, hogy mire megy ki a játék. A producer hangsúlyozta: Egy ideológiai háború szemtanúi vagyunk, nemcsak idehaza, hanem az egész világban, és egyáltalán nem mindegy, hogy a normalitás vagy az abnormalitás lesz majd a következő években az uralkodó.

Rákay Philip tiltakozó petícióját eredetileg 301 neves művész és közéleti személy írta alá. A Magyar Nemzet kérdésére többen megindokolták, hogy miért érezték fontosnak csatlakozni a kezdeményezéshez és megálljt parancsolni Gyurcsány Ferenc politikai ámokfutásának.

Banai János  elmondta, hogy azok a művészek, akik támadás és gyűlölet tárgyai, nem véletlenül kerültek vezető szerepbe, ők fontos művészi alkotásokat tettek le az asztalra, még akkor is, ha ez nem mindenkinek tetszik. A belgyógyász professzor elmondása szerint tisztában van azzal, hogy bár a művészet függetlennek tartatik, de mindenkinek van valamilyen ideológiai meggyőződése. Viszont ha valakit nem a munkássága, hanem a politikai nézetei alapján ítélnek meg, az különösen felháborító, ahogyan a fenyegetés is, amit Gyurcsány Ferenc megfogalmazott.

Nemcsák Károly szerint fontos Rákay Philip kezdeményezése, az a hang pedig, amit a volt miniszterelnök megütött, minősíthetetlen, nem européer emberhez méltó. A József Attila Színház igazgatója kiemelte:ez most egy megálljt parancsoló helyzet, de azt gondolom, hogy nekünk nem kell ugyanúgy viselkedünk, ahogy ő viselkedett. Egy ilyen helyzetben sem szabad a méltóságunkat elveszíteni – figyelmeztetett.

Kulin Ferenc már harminc éve kiáll a jobboldali keresztény, konzervatív értékrend mellett, így magától értetődő volt számára, hogy csatlakozik a petícióhoz. Szerinte azok a művészek, akik nem vallanak jobboldali nézeteket, azért érezték fontosnak kifejezni támogatásukat ebben az ügyben, mert tisztában vannak azzal, hogy döntő helyzetben nem szabad azon az oldalon feltűnniük, amelyik a saját értékeszményeit is megtagadva erőszakot és politikai anarchiát szeretne megvalósítani. Az irodalomtörténész hangsúlyozta:A politikának nagy tévedése lenne, ha azt hinné, hogy a gyakorlati politikai törésvonalak és a világnézeti törésvonalak egybeesnek. Nem esnek egybe! Vannak, akik világnézetileg ott vannak a másik oldalon, de amikor politikai praxisról van szó, akkor tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy nem vállalható az, amit az úgynevezett baloldalnak az eszement vezetői próbálnak megvalósítani.

A petíció, amelyhez azóta már sok ezren csatlakoztak, ide kattintva írható alá.