Több mint kétmilliárd forintból megújult a váci ferences kolostor

Az Országgyűlés plenáris ülése
Rétvári Bence
Vágólapra másolva!
Több mint kétmilliárd forintból megújult a váci ferences kolostor, amelyben megkezdi működését a Piarista Kilátó Központ - mondta kedden Vácon az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára. Az egyházi intézmény célja a sajátos nevelési igényű, illetve a fogyatékossággal élő fiatalok pályaorientációjának és elhelyezkedésének támogatása.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő, Módszertani Központ átadóünnepségén arról beszélt, hogy az intézmény nemcsak a Duna-parthoz közeli elhelyezkedése miatt hallgat a kilátó elnevezésre, hanem azért is, mert új kilátásokat nyújt az elhelyezkedni vágyóknak.

A központ sokat fog segíteni azoknak, akik eddig nem tudták, hogyan fogják magukat vagy családjukat eltartani.

- hangoztatta az államtitkár.

Arról beszélt, hogy a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására egyre több kedvezményt lehet igénybe venni, és ennek is köszönhető, hogy foglalkoztatottsági arányuk 18 százalékról 43 százalékra emelkedett az elmúlt években.

Rétvári Bence Forrás: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap/Soós Lajos

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a piaristák évszázadok óta a tudás korszerű átadásának szolgálatában állnak, és ez a hagyomány a váci intézménnyel most tovább gazdagodik. Az itt végzett áldozatos munka arra irányul, hogy

Aki munkát ad az emberek kezébe, az szinte mindent megad - fűzte hozzá.

Úgy vélte, a több, mint kétmilliárd forintos állami támogatás nagyszerű befektetés, mert reményt és jövőt ad a fiataloknak.

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára azt mondta, a Piarista Kilátó Központ legfontosabb küldetése, hogy

származásra és anyagi lehetőségekre tekintet nélkül segítsen kihozni a fiatalokból a maximumot.

Utalt arra, hogy a piarista rend alapítója, Kalazanci Szent József a szegény gyerekek tanításának szentelte életét.

Az államtitkár azt is hangoztatta, hogy a kormány erőforrásként tekint a sajátos nevelési igényű vagy fogyatékossággal élő fiatalokra.

Az intézmény honlapján egyebek mellett az olvasható, hogy a Kilátó Központ a ferences és a piarista rend közötti együttműködés eredményeként, az épület teljes körű felújítása után kezdi meg működését.

Az épület akadálymentesített, a kényelmes aulából nyíló több kisebb helyiségben zajlanak majd a személyes konzultációk és foglalkozások, míg a nagyobb helyiségek csoport-foglalkozásoknak és egyéb programoknak adnak helyet.