Színesíteni akarta videóklipjét, ezért rongálta meg a több mint 200 éves Somssich-mauzóleumot - ezt mondta az Origónak az a férfi, aki ellen azért emeltek vádat, mert olyan erővel rúgott bele a műemlékvédelem alatt álló épületbe, hogy annak leomlott a vakolata. Mindezt kamerák előtt tette, ugyanis pont az új számához, az Őszinténhez forgatott videóklipet. Üres üvegeket is nekivágott az épület falának - ahogy elsőként megírta lapunk. A helyiek közül többen felháborodtak. Egy nő szerint, aki elsőként találta meg a videót, a rapper jobban tenné, ha például szemetet szedne. 

Mike egy kis település Somogy megyében, alig több mint 600 lakosa van, éppen ezért mindenki ismer mindenkit. Így a Shitu művésznevű rappert is. Már az első boltban, amelybe betértünk, is elég volt pár szóban megemlíteni, hogy mi miatt vagyunk ott. Egy nő elmondta, hogy tudomása szerint egy mikei származású, most Budapesten élő nő robbantotta ki a botrányt a klippel kapcsolatban.

Ő látta meg az interneten a videót, majd megosztotta a közösségi oldalán. Ezt látták a helyiek és sokan felháborodtak. A klip ezek után valahogy a hatóság tudomására jutott, és meg is lett az eredménye – mondja a nő. Egy idősebb asszony már nem volt ennyire visszafogott.

Forrás: Steinmetz Anikó/Origo

Vandál! Mire volt ez jó? Az ilyen épületeket fenn kéne tartani az utókornak. Elég rossz állapotban van már így is– mondta. Szerinte a helyiek által csak "kriptának" nevezett mauzóleum az állapota ellenére sokat jelent Mikének.

Többen elmondták, hogy a férfi nem Mikén született, kisgyerek volt, amikor ideköltöztek a családjával, de mindenki ismeri.

Azt biztosan állíthatom, hogy nem olyan az életben, mint amilyennek a klipjeiben mutatja magát. Ha beszélget vele az ember, akkor inkább olyan, mintha egy gyerekkel beszélne – magyarázza egy férfi, aki szerint a rongálás egy teljesen felesleges butaság volt.

Forrás: Steinmetz Anikó/Origo

A polgármester, Tóth Árpád az Origónak elmondta, hogy minden településnek a régi épületei olyan jelképek, amelyet a lakosság szíve csücskének érez. Hozzátette, hogy szerinte jogos lenne, ha büntetést kapna a rapper.

Felkerestük a megrongált épületet, ahova egy már-már festői környezeten keresztül vezet az út. Fahidakon, két tó között és egy gát felett is el kell sétálni, hogy odajussunk. A mauzóleum és a közvetlen környezete már kevésbé festői, az épület lelakott, szinte romos és benőtte a gaz. A bejáratból nem lehet látni az előtte lévő tavat, pedig mindössze pár méterre van tőle. Kívül és belül is össze van firkálva, a szerelmes üzenetektől kezdve az trágár kifejezésekig.

Az egyiken például az áll:

Gábor+Laura 2018.07.30.

Egy másikon pedig ez:

F***sz.

Utóbbi a falon több helyen is megjelenik.

Belül kupacokban áll a falevél és a törmelék, a sarokban összetört sörösüveg. Minden bizonnyal az, amelyet a rapper a falhoz vágott a klipben.

Forrás: Steinmetz Anikó/Origo

A rappert csak telefonon tudtuk elérni, mivel éppen nem volt a településen. Elmondta, hogy színesíteni akarta a klipet a rúgással és a sörösüvegek dobálásával. Elmondása szerint megbánta a tettét, és kész segíteni a renoválásban. Nem akarja, hogy a rossz példát mások is átvegyék, ezért is tette később priváttá a videót, hogy ne láthassa mindenki. 

Azt is állítja, hogy nem tudta, hogy az épület műemlék. Ezzel több helyi nem ért egyet.

Azt mondja, nem tudta, hogy műemlék. Na de kérem, itt nőtt fel, hát hogyne tudta volna? – vélekedik egy asszony.

Fájó pont a mikeieknek 

Sikerült elérnünk azt a nőt, aki először megtalálta és megosztotta a videót. Mivel ő törsgyökeres mikei, ezért szereti nyomon követni, hogy mi történik a településen. Jól tudta azt is, hogy a férfi szokott feltölteni videókat az internetre.

Forrás: Steinmetz Anikó/Origo

"Gondoltam, megnézem, hogy éppen mit alkotnak. Akkor láttam meg ezt a videót. Nagyon mély felháborodást keltett bennem, és elküldtem a helyi képviselő-testület egyik tagjának, hogy ha úgy gondolják, akkor tegyék meg a szükséges jogi lépéseket. Ezek szerint meg is tették" – mondja a nő.

Ezek után megosztotta a videót a közösségi oldalán, ahol az összes mikei ismerőse, akinek szívügye a település, reagáltak. 

"Nagyon fájó pont ez minden mikeinek"

– hangsúlyozta. Úgy gondolja, hogy ha egy műemlék megóvására nem tudnak pénzt biztosítani, akkor legalább ne tegyék tönkre, ne rontsanak a helyzeten.

Forrás: Steinmetz Anikó/Origo

Ha szeretne a fiataloknak példát mutatni, bármilyen szinten, akkor menjen ki az utcára, szedjen szemetet, vagy bármi, csak ezt ne – bosszankodott a már Budapesten élő nő. Szerinte a férfi 20 éve minimum Mikén lakik, vagyis tudta, hogy a kastély és a kripta műemlékek.

Shitu az Origónak elmondta, hogy ő is helyrehozná az okozott kárt. A nőnek erről is megvan a véleménye.

Forrás: Steinmetz Anikó/Origo

Ez nem úgy van, hogy bemegyek és kifestem. Ez egy műemlék, ehhez nem nyúlhat hozzá senki, csak akinek engedélye van. Szánhatja - bánhatja, megtette.

A férfi a rongálással 80 ezer forintos kárt okozott. Az ügyészség műemlék megrongálása miatt emelt vádat ellene, és azt javasolják, hogy bocsássák próbára.