A szervezők minden előzetes óvintézkedése és a járványügyi szabályok betartása ellenére négy, a múlt héten Bükkszéken tartott alapszakos gólyatábor résztvevőjénél mutatták ki utólag a COVID-19 vírusfertőzést. Mindannyian jól vannak, tünetmentesek vagy enyhe tüneteik vannak. A Corvinus Egyetem vezetősége ezért úgy döntött, hogy nem engedélyezi az erre a hétre tervezett mesterszakos gólyatábor megtartását - olvasható az egyetem honlapján.

Mint írják, utólag eddig négy esetben igazolódott COVID-19 vírusfertőzés a múlt héten Bükkszéken tartott alapszakos gólyatábor résztvevői között, amelyet a BCE Öntevékeny Csoportok Irodája szervezett. A gólyatábor szervezői minden szükséges óvintézkedést megtettek a fertőzések megelőzése érdekében (maszkhasználat, kézfertőtlenítés, extra takarítás, fizikai kontaktus minimalizálása). Továbbá, a táborban résztvevőknek előzetesen írásbeli nyilatkozatot kellett leadniuk arról, hogy nem tartózkodtak az elmúlt két hétben súlyosan fertőzött országban, illetve hogy a járvány tüneteinek egyikét sem észlelték magukon az elmúlt hetekben.  

A Budapesti Corvinus Egyetem főbejárata (korábbi felvétel).Fotó: Csudai Sándor - Origo

A járványügyi szabályok és óvintézkedések betartása ellenére, utólag a tábor négy résztvevőjének lett pozitív a koronavírus tesztje. Mindannyian enyhe tünetekkel rendelkeznek vagy tünetmentesek, és jelenleg házi karanténban vannak.

Az Öntevékeny Csoportok Irodája a Budapesti Corvinus Egyetemmel közreműködve a Nemzeti Népegészségügyi Központot értesítette, a szükséges intézkedéseket megtette. A kontaktuskutatás megtörtént, az érintett diákokat az illetékes hatóság is keresni fogja. A kontaktkutatásban érintett feleket az Öntevékeny Csoportok Irodája már külön levélben értesítette. Az utóbbi napokban más egyetemek gólyatáboraiban történt fertőzések, valamint az Egyetemünk gólyatáborában történt sajnálatos esetek miatt a Corvinus vezetése és a BCE Hallgatói Önkormányzata a mesterszakos gólyatábor lemondása mellett döntött - olvasható a közleményben, amelyben megjegyzik, hogy a részvételi díjakat természetesen visszautalják a szervezők, valamint a BCE Hallgatói Önkormányzata dolgozik azon, hogy szeptemberben más formában segítse a mesterszakos hallgatók integrációját.

Kitértek arra is, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a KÖZGÁZ Gólyafesztivál nem a Budapesti Corvinus Egyetem hivatalos rendezvénye, azt a Hallgatói Önkormányzat és az Öntevékeny Csoportok Irodája együttműködésével a Corvin Nights nevű, a Budapesti Corvinus Egyetemmel szerződéses kapcsolatban nem álló, független cég szervezi. A kialakult helyzetre tekintettel azonban a BCE vezetése nyomatékosan kéri a szervezőket, hogy töröljék a rendezvényt.