Lehet, hogy mégsem ússza meg a borsodnádasdi gyilkos négy év börtönnel

Vágólapra másolva!
Egy 17 éves lányt előbb megvert, aztán fejjel lefelé egy vízaknába dobott gyilkosa három éve. A borsodnádasdi gyilkost négy évre ítélte a bíróság nem jogerősen, így nem is kellett visszamenni a börtönbe, korábban ugyanis letartóztatásban volt, a maradék büntetését pedig házi őrizetben tölthette. A másodfokú eljárás néhány nap múlva folytatódik. A Blikk úgy tudja, ott komoly fordulhat következhet.
Vágólapra másolva!

Komoly fordulatot hozhat a 17 éves lány meggyilkolásáért elítélt férfi tárgyalása másodfokon – tudta meg a Blikk. A lap úgy tudja,

az egyik szakértőnek sikerült kinyerni Csenge telefonjából adatokat, miközben eddig mindenki úgy tudta, a készülék használhatatlan, miután az elkövető Csenge után dobta a vízaknába.

A Blikk szerint a fiatal lány anyja többször is kérte a hatóságokat, hogy nézzék át gyereke mobilját, ám a szavaira mindig az volt a válasz: a készülék tönkrement.

Ezek az adatok alapvető fontossággal bírnak az ügyben, Csenge utolsó óráiról így nagyon pontos képet kaphatunk" – mondta a Blikknek Lichy József, Csenge családjának jogi képviselője.

– tette hozzá.

A 17 éves lány, Csenge pont három éve találkozott a 22 éves B. Rolanddal. Másnap holtan találtak rá a fiatal lányra. A férfi állítás szerint ő nem bántalmazta Csengét, teljesen véletlenül talált rá eszméletlen állapotban egy erdei úton, majd úgy megijedt, hogy a vízaknába dobta.

A 25 oldalas indoklás szerint nem életszerű, hogy nem B. Roland ütötte meg a lányt, de mégsem lehet kétséget kizáróan kijelenteni, hogy ő tette.

Mivel nem lehet bizonyítani, hogy miatta vesztette el az eszméletét a lány, ezért azt sem lehet jogilag kijelenteni, hogy a halálát akarta. Ezt szó szerint így írják az indoklásban:

Az indoklásból kiderül, hogy a gondatlan gyilkosság egyik formája a hanyagság, vagy is a tettes nem látja előre a következményeket.

A bíróság elismerte, hogy B. Rolandnak meg kellett volna győzödnie arról, hogy a lány él-e, mielőtt vízbe dobja. Vagyis B. Roland megszegte az „objektív gondossági kötelességét", pedig képes lett volna felmérni, hogyan kerülheti el a tragédiát.