Minden eddiginél több, nyolcvanezer gyermek vett részt a napközis Erzsébet-táborokban idén nyáron - közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken, az utolsó tábori napon az MTI-vel.

Novák Katalin kiemelte, hogy nyolcszáz településen szerveztek táborokat, amelyekre a kormány kétmilliárd forintot fordított.

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárForrás: MTI/Rosta Tibor

A részt vevő gyerekek negyven százaléka hátrányos helyzetű volt, a legtöbb tábor Szabolcs-Szatmár-Bereg, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében került megrendezésre. A gyerekek többsége kisiskolás volt: a 7-10 éves korosztályból 53 ezren táboroztak idén - ismertette a részleteket az államtitkár.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy minden jelentkezőt fogadtak a táborok.

A gyerekek júliusban és augusztusban reggel 8-tól délután 5 óráig jelképes, 100 forintos összegért vehettek részt a táborokban, ahol biztosítva volt a napi négyszeri étkezés a diétás igényekre tekintettel, és sajátos nevelési igényű gyerekeket is fogadtak.
A koronavírus-járvány miatt minden táborban ellenőrizték a higiénés szabályok betartását, a rendszeres fertőtlenítést, s hogy egy csoportban az előírásnak megfelelően maximum 20 gyerek tartózkodik-e. A táborozók sok időt töltöttek a szabadban, továbbá kiemelt téma volt a vírus elleni védekezés - tudatta.

Novák Katalin beszélt arról is, hogy a járvány miatt idén nem szerveztek ottalvós Erzsébet-táborokat, de ezt kihasználva Zánkán felgyorsították az építkezést, és teljes egészében felújították a táborhelyet. Hamarosan kezdődik az építkezés Fonyódligeten is, ahol jurtatábort alakítanak ki. Ezeknek köszönhetően jövőre az eddigi 30 ezer helyett 50 ezer táborozót tudnak majd fogadni - mondta az államtitkár.