Óriási a támogatása a Gyurcsány Ferenc fenyegetőzése elleni petíciónak, amelyet szombat délig már több, mint 25 ezren írtak alá. Ahogy azt megírtuk, a bukott miniszterelnök vagyonelkobzással fenyegette meg Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezetőjét, illetve munkatársait, valamint rajtuk keresztül mindenkit, aki mást gondol a világról. Gyurcsány bolsevik típusú fenyegetőzése azt követte, hogy az ITM bejelentette, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett. Rákay Philip az Origón óriási visszhangot kiváltó cikket írt Gyurcsány fenyegetőzéséről. Ezt követően a reakciókat látva petíciót indított, amelyhez 301 művész és közéleti személy csatlakozott, majd, ahogy írtuk, rengetegen csatlakoztak.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumi elnökének a Kossuth- és Mejerhold-díjas rendezőt, Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját nevezték ki. Ezután a baloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc arról írt a Facebookon, hogy hatalomra kerülésük esetén Vidnyánszky Attilát és támogatóit, a magyar kulturális élet meghatározó személyiségeit, földönfutóvá teszik, minden értelemben. 

Gyurcsány FerencForrás: Facebook

Az egész országból özönlenek az aláírások

Természetesen a legtöbben a fővárosban írták alá a petíciót, de az egész országból tömegével érkeznek az aláírások. Budapesten a petíciok.com statisztikája szerint már nagyjából 8500 a támogatók száma, ezután pedig a nagyvárosok (Pécs, Debrecen, Szeged, Miskolc, Győr, Székesfehérvár) következnek. 25 városból százas nagyságrendű az aláírók száma, de a városktól a kisfalvakig, a határon kívül Marosvásárhelytől Londonig érkeznek a támogatások.

Gulyás Gergely is aláírta a petíciót

A pénteki Kormányinfón Gulyás Gergely a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva elmondta, ő maga is aláírta a tiltakozást. Az aláírók nagy számára a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, ez egy szép teljesítmény, ha egy politikusi megnyilvánulás elleni tiltakozásról van szó.

Gulyás Gergely is aláírta a petíciótForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A legsötétebb diktatúra időszakához tartoznak azok a mondatok, amelyeket Gyurcsány Ferenc a magyar művészvilágot megfenyegetve megengedett magának -

mondta Gulyás Gergely.

Rákay Philip: Gyurcsány és szellemi előképei gyilkolták meg a szabadságot

Nem a mai kormánypártok gyilkolták meg a szabadságot, hanem maga Gyurcsány Ferenc és szellemi előképei – mondta Rákay Philip a TV2 Mokka című műsorában. Ilyen gondolatoknak nem szabadna elhangzania 30 évvel a rendszerváltás után – tette hozzá. Rákay szomorúnak tartja, hogy a baloldalon senki nem határolódott el ezektől a brutális mondatoktól, sőt a Momentum sietett mindenkit megnyugtatni, hogy nem fog senki a lámpavasakon lógni. Ezek szerint szóba került, hogy valakik ott fognak lógni. Nem is értem, ami zajlik – tette hozzá.

„Ennek a módszertannak nincsenek értékei, csak egy szélesedő obszcén kifejezéstára"

A politikatudomány úgy is jellemzi azt a helyzetet, amibe a hazai radikális baloldal került, hogy az eszmei háttér zavarossá, ellentmondásossá válása, ami gyakorlatilag egyfajta talajvesztést jelent – minderről ifj. Lomnici Zoltán beszélt az Origónak. A Századvég jogi szakértője szerint ennek egyik fő oka, hogy a hagyományos baloldali ideológiai csoportok átalakultak, már nem érdekli őket az osztályharcos nézetrendszer és gyakorlat, ráadásul egy hárommilliárdos miniszterelnököt zsinórban egymás után felmutató balliberális tömb – amelynek személyi statikusságára éppen Karácsony jelenlegi holdudvara mutat rá – nem tudja hitelesen felvenni a harcot a nagytőkés-polgári világgal szemben.

A szakember szerint a kétfajta politikai kötőanyag, amely egyben tartja ezt az egységfrontot, a nemzet fogalmának, mint történelmi „vadhajtásnak" a kezelése, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó irracionális gyűlölet, minden és mindenki iránt, ami és aki nemzeti identitással bír.
Ezen radikális baloldali populizmus nem ideológia, hanem egy inkább durvuló kommunikációs stratégia, amely összehangoltság és kohézió híján – lásd patkányozás, álmentős videó, közszolgák fenyegetése – egyre több hibát generál a radikális baloldalon.Ennek a módszertannak nincsenek értékei, csak egy szélesedő obszcén kifejezéstára – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

Rákay Philip az Origón óriási visszhangot kiváltó cikke után a reakciókat látva indított petíciót, amelyhez aztán 301 művész és közéleti személy csatlakozott, és most már több, mint 25 ezren támogatják szerte az országból és a határon túlról is.

 A petíciót itt lehet aláírni.