Leleplezték magukat a magyarországi baloldali pártok: közösen jelölték az antiszemita Bíró Lászlót

Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo már beszámolt, a baloldali pártok a tiszaújvárosi-szerencsi időközi választáson a rasszista, antiszemita Bíró Lászlót indítják közös jelöltjükként. Mivel a Jobbik a belső háborúja miatt nem tudta jelölni Bírót (eddig nem voltak képesek bejegyeztetni a bíróságon a párt új vezetőit), ezért Bíró csak a többi baloldali párt jelölésével indulhat el. Ők pedig készségesen meg is tették ezt: nyíltan az antiszemita jelölt mögé álltak. Az Origo eljuttatta kérdéseit a szociáldemokrata Michael Roth német külügyi államtitkárhoz arról, hogy mi a véleménye az antiszemita politikus jelöléséről, és arról, hogy az SPD-vel egy európai frakcióban lévő MSZP és DK is zsidógyűlölő jelöltet támogat. Roth volt az, aki nemrég azt mondta, aggódik a magyarországi antiszemitizmus miatt. Kérdés, vajon kizárják-e ezután az MSZP-t és a DK-t az európai szocialisták közül.
Vágólapra másolva!

Korábban Bíró László, a baloldali pártok országgyűlési képviselőjelöltje a szerencsi és környékbeli szállodákban lakó izraeli, oroszországi, lengyelországi (általa vélelmezetten) zsidó turistákról a következőket írta a Facebook-oldalára: „A kutyám majd megveszik, amikor a <> elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják, mi a helyzet".

Vagyis a baloldali pártok jelöltje ocsmány, antiszemita stílusban beszélt a zsidókról.

Forrás: MTI

Egy másik bejegyzésben Bíró arról értekezett, hogy „kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált kozmopolita rablás kifizetését" majd egy következő hozzászólásában ezt írta: „A Szent Koronára letett eskü meg smafu. Mifelénk két új alapszervezet is alakult, engem ez jobban érdekel, mint Judapest".

A magyar fővárost „Judapestnek" minősíteni tipikus antiszemita toposz.

Bíró pártja, a balra tolódott, Gyurcsány-szövetségessé vált Jobbik maradt antiszemita párt, ez pedig láthatóan nem zavarja sem Gyurcsányékat, sem az MSZP-t, sem a Momentumot, sem az LMP-t.

Így a baloldali pártok a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 6. számú országgyűlési egyéni választókerületében Bíró Lászlót nevezték meg közös képviselőjelöltjüknek. A voksolás október 11-én lesz.

A Jobbik még augusztus 18-án kérelmezte, hogy vegyék nyilvántartásba jelölőszervezetként.

Az egyéni választókerületi választási bizottság nyilvántartásba vette jelölőszervezetként a Jobbikot, a Fidesz azonban fellebbezést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) , amely augusztus 24-én a korábbi döntést megváltoztatva

visszautasította a Jobbik jelölőszervezetként való nyilvántartásba vétele iránti kérelmet.

A Jobbik az NVB döntése ellen felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, mely azonban augusztus 28-án elutasította a kérelmet és helybenhagyta az NVB második határozatát. A Kúria indoklása többek között arra mutatott rá: mivel a Jobbik nem volt képes új vezetőit eddig a napig bejegyeztetni, így a párt nem jeelölhet képviselőt. A Jobbik érvelésének - mely a vészhelyzetre vonatkozott - nem volt jelentősége, mert a vezteőket már a vészhelyzet előtt megválasztották. A Kúria indoklása azt is megállapította, hogy nincs jelentősége annak, hogy a képviselői megbízás a kérelem benyújtásához képest mennyivel korábban járt le.

Az NVB döntésében azt emelte ki, hogy a Jobbik nyilvántartásba vételi kérelmét olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos.

A Mandiner információi alapján a nyilvántartásba vételi kérelem jobbikos belháború miatt hiúsult meg.

Ugyanis mivel

a januárban megválasztott Jakab Pétert nem jegyezték be, Sneider Tamás mandátuma pedig május 12-én lejárt, így a Jobbiknak jelenleg nincs elnöke. Ugyanez érvényes Gyöngyösi Márton elnök-helyettesre, aki az előző testületben is ugyanezt a posztot töltötte be. Az a mandátuma ugyanis már lejárt, az új pedig - bejelentés hiányában - nem kezdődött el.

A Mandiner jobbikos informátorai szerint

a bíróság azért nem vette még Jakab elnökségét nyilvántartásba, mert valamelyik politikus a végzéssel szemben fellebbezhetett (esetleg többen is).

Bíró így az MSZP, a DK, Párbeszéd, a Momentum, az LMP és a Márki-Zay-féle mozgalom közös jelöltjeként kezdhette meg az ajánlások gyűjtését, ezek a pártok fogják majd finanszírozni a kampányát is, vélhetően nem kis összegekkel. A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint Bírót még nem vették nyilvántartásba, vagyis eddig még nem gyűjtötte össze az 500 aláírást.

Bíró László kezében tartja az ajánló ívet, a bal felső sarokban az őt jelölő baloldali pártok nevével Fotó: Facebook/Bíró László

Két jelölt van nyilvántartásba véve, a kormánypárti Koncz Zsófia (az előző képviselő, Koncz Ferenc lánya), és Tóth Ádám, aki függetlenként méretteti meg magát, de a Szanyi Tibor-féle ISZOMM helyi politikusa.

Megkérdeztük Michael Roth-ot a baloldal antiszemita jelöltjéről

Írtunk róla, hogy Michael Roth német szociáldemokrata (SPD) külügyi államtitkár a t-online.de nevű német hírportálnak adott, augusztus 21-i interjújában

az antiszemitizmus igaztalan vádjával illetve Magyarországot, és elsősorban ezzel indokolta a valótlanságoktól hemzsegő, Soros-Sargentini jelentés alapján megindított, hetes cikkely szerinti eljárás szükségességét.

Nem mellesleg: Soros és Roth között kiváló a személyes kapcsolat.

Michael Roth Soros György társaságában. Forrás: Origo

Roth eddig nyilvánosan nem mondott véleményt arról, hogy a magyar baloldali pártok Bíró László személyében egy antiszemita és rasszista politikust indítanak Szerencsen, ráadásképpen

a jelölő pártok közül kettő, az MSZP és a DK a német SPD testvérpárjai, és még a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) EP-frakcióban is együtt politizálnak.

A téma kapcsán az Origo e-mail-en keresztül megkereste a német külügyi államtitkárt. Emlékeztettük őt Bíró antiszemita Facebook-bejegyzéseire, a zsidó turisták becsmérlésétől, a rasszista összeesküvés-elméletek terjesztésén át egészen a „Judapest" kifejezésig.

Megírtuk, hogy a baloldali pártok mindezek ellenére támogatják őt.

Megkérdeztük, hogy mi erről a véleménye, illetve tervezi-e elítélni a baloldali pártokat Bíró támogatása miatt. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az SPD a Bíró-ügy kapcsán esetleg megszakítja-e a kapcsolatait az MSZP-vel és a DK-val.

Választ egyelőre nem kaptunk, amennyiben megérkezik, természetesen közöljük.