Apáti Bence: Még a Kádár-rendszerben sem fenyegették így a máshogy gondolkozókat, mint Gyurcsány Ferenc

Apáti Bence interjú
Vágólapra másolva!
Az elmúlt harminc évben ez volt a legkeményebb, legbrutálisabb fenyegetés, ami demokratikusan megválasztott politikus száját elhagyta - így értékelte Apáti Bence az Origónak adott interjújában Gyurcsány Ferenc fenyegetőzését. Ezért is kellett felemelni ellene a szavukat, ezért írta alá a petíciót. A Budapesti Operettszínház balettigazgatójával beszélgettünk még a La Mancha lovagjának bemutatójáról, a koronavírus-járvány második hullámáról, az ezzel kapcsolatos óvintézkedésekről, a baloldali színházi körök pökhendiségéről és a Keménymagról is.
Vágólapra másolva!

Ön is a 301 művész, közéleti személy között volt, aki támogatta a Gyurcsány Ferenc fenyegetőzése ellen indított petíciót. A felhívást azóta több mint 30 ezren írtak alá. Miért tartotta ezt fontosnak?

Apáti Bence: Égető szükség volt arra, hogy így együtt, ilyen sokan kiálljunk, és hallassuk a hangunkat az ügyben. Ez egy nagyon-nagyon komoly politikai nyomásgyakorlás volt Gyurcsány Ferenc részéről. Azt gondolom,

az elmúlt harminc évben ez volt a legkeményebb, legbrutálisabb fenyegetés, ami demokratikusan megválasztott politikus száját elhagyta.

Nem túlzok: 1989 után nem hangzott el még ehhez hasonló, félelemkeltő megnyilvánulás. Szerintem még a puha diktatúrának nevezett Kádár-rendszerben sem fenyegették ilyen kegyetlenül a máshogyan gondolkozókat, mint ahogyan azt most a Demokratikus Koalíció elnöke tette.

Ez ellen fel kellett emelnünk a szavunkat, mert ez egy rettenetesen komoly dolog volt.

A minap a Hír TV-s blogján írt egy cikket arról, hogy egy ismert színész, a Színművészeti Egyetem egyik vezetője azt mondta, nem is tudja, kicsoda Ön. Mindezt úgy, hogy korábban szerepelt egy olyan darabban, aminek Ön volt a koreográfusa. Mivel magyarázza a művész viselkedését?

Apáti Bence: Igen, tíz éve koreográfusként dolgoztam vele a Pesti Színházban. Egyébként Hegedűs D. Gézát rengetegszer láttam színpadon és filmekben játszani, volt olyan darab, amiben egészen zseniális volt.

Ugyanakkor azzal, hogy 17-18 évig komoly főszerepeket táncoltam az Operaházban, minden bizonnyal eljutott a hírem hozzá. Ezért is állok értetlenül a jelenség előtt, miszerint úgy tesz, mintha nem ismerne.

Korábbi felvétel Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez azért is probléma, mert a jobboldalon nagyon sok esetben elismerik a másik oldal művészeit, legyen szó színészekről, rendezőkről, forgatókönyvírókról, énekesekről, vagy táncosokról. Én magam is nagyon sokszor tettem így: természetesen normális ember nem kérdőjelezi meg, hogy nagyon sok tehetséges baloldali művész van.

Ehhez képest a jobboldali művészek rendszeresen azzal kénytelenek szembesülni, hogy a másik oldal nem akarja elismerni létezésüket, nem hajlandóak tudomást venni róluk.

A tervek szerint jövő pénteken, szeptember 11.-én lesz a La Mancha lovagja bemutatója az Operettszínházban. Ez a West Side Story és a Hair mellett talán a legmagasabb zenei felkészültséget igénylő, legklasszikusabb musical - nagy zenekarral, kórussal, sok közreműködővel. A megújult Operettszínház rendszeresen telt házzal fut, erre az előadásra is több mint ezer néző várható. A koronavírus-járvány közben milyen óvintézkedéseket tesz a színház?

Apáti Bence: Mindennap nézzük a számokat, és azt látjuk, hogy ismét egyre több új esetet regisztrálnak a hatóságok. Ugyanakkor azt is fontos hangsúlyozni, hogy az emberek értelmesen, okosan, felelősségteljesen védekeznek. A halálesetek gyakorlatilag nem emelkednek, hanem stagnálnak. Éppen emiatt egy nagyon érdekes helyzet alakult ki.

Az intézményünk számos biztonsági intézkedést hozott mind a fellépő művészekre, mind a közönségre vonatkozóan.

Így például, akinek a társulatból hőemelkedése van, azonnal hazaküldjük. Vagy éppen, ha valaki közvetett vagy közvetlen kontaktszemélyként jelenik meg, akkor megkérjük, hogy végezzen magán tesztet. Ha ezt nem teszi meg, vagy nem jár sikerrel, akkor az illetőnek két hétig otthon kell maradnia.

Azt, hogy megérkezett a vírus második hulláma, ezúttal "magunkon" is tapasztaljuk. Valamelyik művészkollégám hívta fel a figyelmemet arra, hogy amikor tavasszal megjelent a vírus, akkor a közvetlen környezetünkben szinte senki sem betegedett meg. Most nagyon nem ez a helyzet, ezt támasztják alá a körülöttem zajló történések is: sorozatban jönnek a hírek arról, hogy ez meg az a kolléga elkapta vírust.

Egyedül a Jóisten a megmondhatója annak, hogy lesz-e bemutató. Mi mindenesetre úgy állunk hozzá, hogy igen: gőzerővel dolgozunk, megyünk és próbálunk. Bízunk abban, hogy végre érdemben dolgozhatunk, végre azt csinálhatjuk, amit igazán szeretünk, a színházi munkát.

Szinetár Dóra a Magyar Narancsnak adott júliusi interjújában antiszemita vádakat fogalmazott meg Önnel szemben. Mi a véleménye erről?

Apáti Bence: Végtelenül szomorúnak tartom Szinetár megnyilvánulását, fogalmam sincs honnan vette ezeket a csacsiságokat. Erről a témáról egyébként már nagyon sokat beszéltem, írtam. De mások is foglalkoztak vele: Veszprémy László Bernát, a Neokohn főszerkesztő-helyettese publicisztikájában elővette azokat a nyilatkozataimat, amelyekben az illegális migráció kapcsán a nyugat-európai zsidóságot ért atrocitásokról értekeztem.

Ezekben a megnyilvánulásaimban az antiszemitizmus terjedésének veszélyeire hívtam fel a figyelmet: többek között arról írtam, hogy a zsidó vallású emberek menekülnek Franciaországból, Amszterdamban támadják az olyan éttermeket, amelyeknek zsidó emberek a tulajdonosai.

Az a szörnyű ebben az egészben, hogy ez a "stratégia" az élet minden területén működik.

Korábbi felvétel Fotó: Csudai Sándor - Origo

Legutóbb Michael Roth német szociáldemokrata külügyi államtitkár fogalmazott meg antiszemita vádakat Magyarországgal szemben. Ez már csak azért is egészen döbbenetes, mert Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök többször is elismerését fejezte ki Orbán Viktornak a magyar zsidókért tett erőfeszítéseiért.

Visszatérve Szinetárra és a vádaskodásaira: a napokban találtam rá egy interjúra, amiben Szinetár virágnyelven beismerte, hogy hazudott. Cserébe gyorsan elővett egy újabb vádat, miszerint a muszlimokat nem szeretem. Bocsánatot viszont nem sikerült kérnie: döbbenetesnek tartom, hogy ezek a sorok következmények nélkül maradtak.

A Hír TV Keménymag című műsorában komoly változások történtek, hiszen két közreműködő is távozott. Milyen volt az előző társaság, és milyen lesz az új?

Apáti Bence: Ugyan ez már a negyedik vagy ötödik felállás, én mindegyikben nagyon jól éreztem magam, az összes csapatot nagyon bírtam. Bátran mondhatom, hogy valamennyi keménymagos társasággal baráti viszonyt tudtam kialakítani, sokszor össze is jártunk. Remélhetőleg az újakkal is folytatjuk ezt a hagyományt.

Az előjelek mindenesetre bíztatóak, hiszen az első adás nagyon jól sikerült, működött a kémia közöttünk. Ez az új csapat is picit más, mint a korábbiak, de biztos vagyok benne, hogy a nézőknek így is fog tetszeni a műsor.

Gyurcsány fenyegetőzése ellen tiltakozva Rákay Philip az Origón jelentetett meg egy nagy visszhangot kiváltó publicisztikát. Ehhez 301 művész és közéleti személy csatlakozott, és most már több mint 30 ezren támogatják szerte az országból és a határokon túlról is.

A petíciót itt lehet aláírni.