Távoktatásban tartanak szemináriumokat és előadásokat az ELTE Természettudományi Karán

Vágólapra másolva!
Megtiltották az előadások és a szemináriumi gyakorlatok jelenléti formában történő megtartását az ELTE Természettudományi Karán. A dékán szerint így akarják megakadályozni, hogy helyi fertőzésgócok alakuljanak ki.
Vágólapra másolva!

A „hibrid" oktatási rend kidolgozásakor kezdettől számítottunk arra, hogy a járványügyi helyzet romlása kikényszerítheti a jelenléti oktatás korlátozását vagy megszüntetését. Bíztunk benne, hogy ez később fog bekövetkezni - írja közleményében az ELTE Természettudományi Karának dékánja.

Kacskovics Imre úgy fogalmazott, hogy értesüléseik szerint a valószínűsíthető COVID-19 fertőzések száma jelentősen meghaladja a diagnózissal megerősített esetekét, emellett

számos fertőzési góc egyetemi szervezésű rendezvényhez, illetve jelentős részben fiatalok által látogatott szórakozóhelyekhez köthető.

Előadások és szemináriumi gyakorlat csak távolléti formában

– A még néhány nappal ezelőtt is érvényes helyzethez képest jelentősen megugrott annak a veszélye, hogy a jelenléti oktatás - még az eredetileg tervezett, korlátozott formában is - az egyetemen terjedő fertőzési láncokhoz vezet. Ez a kockázat elérte azt a szintet, amit nem tartunk elfogadhatónak, kollégáink és hallgatóink egészségének védelme érdekében – írja a dékán.

Az elmúlt napok emelkedő fertőzési esetszámait látva a Kar vezetése úgy határozott, hogy

azonnali hatállyal megtiltja valamennyi előadás és szemináriumi gyakorlat jelenléti formában történő megtartását.

– Ezeket az óratípusokat augusztus 31-től távolléti formában kell oktatni. Jelenléti formában a laborgyakorlat, szakmai gyakorlat és terepgyakorlat típusú tárgyak oktatása folytatható – tette hozzá Kacskovics Imre.

Meg akarják akadályozni a helyi gócok kialakulását

Mint írják, járványügyi szempontból a jelenléti oktatáson belül lényegesen kisebb kockázatot jelentenek a laborgyakorlatok, illetve a rövid távú, félév elején zajló terepgyakorlatok, ugyanakkor ezeknél az óratípusoknál a tananyag elsajátításához különösen fontos a jelenléti oktatás. Így

ezeknél az óratípusoknál egyelőre továbbra is jelenléti oktatást kell tartani.

– A következő napokban induló egyeztetéssel áttekintjük, mennyiben szükséges és lehetséges a tanrend átalakítása az új helyzethez – tette hozzá a dékán.

A gyors intézkedéssel a vezetés célja, hogy egyrészt minden eszközzel védjük kollégáink és hallgatóink egészségét, másrészt maximalizálják annak esélyét, hogy a félévek teljesítéséhez elengedhetetlen gyakorlatok megtartása folytatódhasson, és ne alakuljanak ki helyi terjedési láncok, melyek karanténba kényszerítenék az oktatókat és a hallgatókat.