Kovács Zoltán államtitkár a közösségi oldalán egyértelműen és határozottan elítélte, hogy a baloldali Sanoma médiaplatformhoz tartozó Helsingin Sanomat keddi propagandacikkében Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a több tízmillió ember haláláért felelős Joszif Sztálin szovjet diktátorhoz hasonlította.

Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra a tényre, hogy „az elmúlt tíz év során rengeteg hazug, rosszindulatú, politikailag motivált írást olvashattunk Magyarországról és a kormány munkájáról, és sokszor mondták már, hogy ennél nincs lejjebb". De a Helsingin Sanomat ma reggeli, rendkívül hosszúra nyúlt eszmefuttatása megérdemelné a »legalja« újságírói díjat (is)  - tette hozzá. 

Hogy miért? – tette fel a költői kérdést Kovács. A finn napilap cikkében azt fejtegeti, hogy milyen közös személyiségjegyek jellemzik a diktátorokat, illetve miként magyarázható meg pszichológiai fogalmakkal, hogy hatalomra kerülve diktátor lesz-e egy politikai vezetőből, vagy nem.

Az államtitkár hozzáfűzte: „és mit ad Isten, illusztrációként megjelenik Orbán Viktor miniszterelnök, akit egy kalap alá vesznek többek között Sztálinnal".  Kovács Zoltán véleménye alapján: egyszerűen bicskanyitogató az a stílus, amit a finn napilap (amely egyébként épp most darálja be a finn médiapiacot, szerezve ezzel majdnem monopólium helyzetet az országban) megenged magának. 

Az államtitkár szeretne mindenkit emlékeztetni arra, hogy „a magyar miniszterelnök volt az, aki 1989-ben a szovjet csapatok kivonásának haladéktalan megkezdését hangoztatta Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén". 

SztálinForrás: Ria/Novosti Archive

Azzal, hogy Magyarországot és a magyar miniszterelnököt olyan diktátorhoz hasonlítják, aki több tíz millió ember haláláért és szenvedéséért felel, rendkívül visszataszító 

– írta Kovács. Ezzel nemcsak a miniszterelnököt, hanem a magyar embereket is sértik, akik több alkalommal 2/3-os többséget szavaztak Magyarország jelenlegi kormányának.

Az államtitkár szerint „van valami furcsa abban, hogy pont annak az országnak a médiuma kiált diktatúrát (és innen már csak egy lépésre vagyunk ugye a legsötétebb harmincas évektől), ahol

  • nincs betiltva a horogkeresztes zászló használata nyilvános helyeken,
  • a megkérdezettek 54 százaléka szerint a munkahelykeresés és/vagy lakásbérlés során roma származása miatt diszkriminálták,
  • elterjedt az etnikai profilalkotás,
  • nincs alkotmánybíróság,
  • a bírákat az igazságügyi miniszter javaslatára nevezi ki a köztársasági elnök".

Kovács Zoltán George Orwellhez hasonlította a finn baloldali lap mai gyalázkodását: sajnos a finn média ezen cikke egy újabb ékes példája az intellektuális terrorizmusnak, és teljes mértékben igaza volt Orwellnek, amikor azt írta: »A legjobban az taszít a balosokban, különösen az értelmiségiekben, hogy teljesen figyelmen kívül hagyják, miként történnek a dolgok valójában«. 

Nincs médiapluralizmus Finnországban

Arról korábban az Origo is beszámolt, Finnországban négy nagy szereplő van (YLE, Sanoma, Alma Media, Otava), amelyek az egyes médiapiaci szegmensekben (tv, rádió, nyomtatott sajtó, internetalapú tájékoztatás) a fogyasztók 59-97 százalékát érik el. 

A baloldali Sanoma-portfólió esetében az elérési index a teljes finn lakosság 95 százalékát fedi le. 

A Sanoma hollandiai érdekeltségének a székházaForrás: AFP/KOEN VAN WEEL

Az európai média pluralizmusát vizsgáló, 2018-ban megjelent jelentés szerint a finn média pluralizmusa a magasan veszélyeztetett kategóriába tartozik. A baloldali Sanoma-csoportot többször érte olyan vád, hogy túlzott hírközlési központosítást hajtanak végre.

A baloldali médiatúlsúly miatt Finnországban nincs igazi médiapluralizmus, ilyen körülmények között nem lehet médiaszabadságról sem beszélni, csupán sajtószabadságról. 

Az Orbán Viktort gyalázó Helsingin Sanomatot egyébként a Sanoma birtokolja. 

A finn sajtóóriás, Sanoma Media Budapest Zrt. nevén 2014-ig Magyarországon is jelen volt, akkor azonban megvásárolta a hazai érdekeltségeit a szintén baloldali Central Médiacsoport Zrt. A Sanoma birtokolta többek között a baloldali propagandalapot, a 24.hu-t, illetve az akkor még ellenzéki Figyelőt. 

Tavaly részletesen írtunk arról, hogy mi a probléma a finn jogállamisággal, az igazságszolgáltatással és a kisebbségek helyzetével, illetve hogyan nem érvényesül a hatalmi ágak szétválasztása és kérdőjeleződik meg a fékek és ellensúlyok rendszerének a működése.