A magyarok elsöprő többsége egyetért az iskolák újranyitásával

Nézőpont Intézet kutatás
Vágólapra másolva!
A tanév kezdetekor pártpreferencia szempontoktól függetlenül széles társadalmi egyetértés alakult ki az iskolák újranyitásáról és a tankönyvek ingyenessé tételéről – írja a Nézőpont Intézet legfrissebb, reprezentatív kutatásában.
Vágólapra másolva!

Szeptember 1-jével újranyitnak az iskolaépületek és újraindul, egyelőre analóg módon, a közoktatás, amivel a magyarok 78 százaléka egyetért – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából, amit a Magyar Nemzet megbízásából készítettek. Ez pedig jelentős megerősítés a kormánynak, hiszen az ehhez hasonlóan fontos kérdéseknél elengedhetetlen a társadalom egyetértése, nemcsak a döntések elfogadása, de azok végrehajtása szempontjából is.

Az, hogy szeptembertől egyelőre hagyományosan, és nem digitálisan folytatódik a tanítás, a kormánypárti szimpatizánsok 85, a baloldali szavazók 70 százaléka szerint jó döntés.

Mindössze 8, illetve 24 százalékuk nem ért ezzel egyet. A kutatásban emlékeztetnek, hogy az ismét növekvő betegszám miatt járványügyi, a digitális oktatásban lemorzsolódók miatt oktatásügyi és az otthonmaradó gyerekek miatt családügyi szempontokat, ráadásul korábbi tapasztalatokat, az aktuális helyzetet és a várható fejleményeket is figyelembe kellett vennie a kormánynak, amikor az iskolaépületek szigorú védelmi intézkedések melletti megnyitásáról döntött. Kiemelték továbbá azt is, hogy:

amely a demográfiai szempontok szerint is általánosnak mondható – egyedül az iskolapadra még frissen emlékező, harminc év alatti korosztályban és a jobb digitális infrastruktúrával rendelkező budapestiek körében kisebb az iskolanyitással való egyetértés, de ezekben a csoportokban is a túlnyomó többség – hatvan, illetve hetven százalék – támogatja a kormány döntését.

A megkérdezettek 78 százaléka egyetért az iskolák újranyitásával. Forrás: Nézőpont Intézet

A válaszadók 95 százaléka ért egyet az ingyenes tankönyvvel

Az egyetértés az Orbán-kormány régóta épített, lépésről lépésre kiterjesztett, ingyenes tankönyveket biztosító programjával kapcsolatban még nagyobb.

A magyarok 95 százaléka jó döntésnek tartja, hogy szeptembertől minden diák ingyenesen kapja meg a tankönyveket,

és csupán négy százalék gondolja ennek ellenkezőjét.

A megkérdezettek 95 százaléka ért egyet azzal, hogy a diákok ingyen kapnak tankönyvet. Forrás: Nézőpont Intézet

Mint írják, nincs olyan társadalmi csoport, ahol kilenctizednél alacsonyabb lenne az ingyenes tankönyvek népszerűsége: sem az életkor, sem a lakóhely, sem a jövedelmi viszonyok nem mutatnak érdemi eltérést. Még a bevallottan a baloldali ellenzékkel szimpatizáló válaszadók 89 százaléka is a kormány pártján áll ebben a kérdésben, amely egyben azt is mutatja, hogy a baloldal szervezési és tartalmi kritikái nem foglalkoztatják a magyarokat – állapítják meg.