Több megyében okozott károkat a hétfőn érkezett viharos időjárás - tájékoztott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője.

Dóka Imre elmondta, hogy a legtöbbször Budapesten és Pest megyében riasztották a tűzoltókat. Itt csak hétfő éjfélig több mint 100-szor kérték a tűzoltók segítségét. Majd kedd reggelig további mintegy 50 riasztása volt a fővárosi tűzoltóknak. Emellett számos hívást kapott a katasztrófavédelem Heves, Nógrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is. 

Villámok cikáznak az égbolton Salgótarján felett 2020. augusztus 31-én. Heves zivatarokkal és kiadós esővel vihar vonul át a keleti országrész felettForrás: MTI/Komka Péter

Pest megyében, a megye déli részén volt a legtöbb beavatkozás, például Cegléden, Csemőn, Nagykőrösön, Abonyban, Tápiószentmártonban. A legtöbb esetben épületre, úttestre dőlt fák, elárasztott pincék miatt kérték a tűzoltók segítségét.Heves megyébe kedd hajnalban érkezett meg a vihar. Itt is jellemzően kidőlt fák és a pincékbe beömlő víz okoztak károkat. Bács-Kiskun megyében az átvonuló vihar miatt kora reggelig mintegy 60 riasztásuk volt a tűzoltóknak. Jász-Nagykun-Szolnok megyében főleg a viharos erejű szél okozott problémát. A legtöbb hívást Szolnok, Jászapáti, Jászberény térségéből kapták a tűzoltók.

Az OKF szóvivője kitért arra is, hogy az országban néhány helyen villanyvezetékek is leszakadtak, ami kisebb áramkimaradásokat okozott.

Viharfelhők Pécs kertváros városrésze felől fotózva 2020. augusztus 31-én.Forrás: MTI/Sóki Tamás

A viharral összefüggésben, azokon a helyeken, ahol a katasztrófavédelem segített sérülés nem történt.
Dóka Imre azt is kiemelte, hogy több helyen önkéntes tűzoltók is segítették a hivatásos egységek munkáját. Néhány helyen még kedd délután is dolgoztak a vihar okozta károk felszámolásán a tűzoltók - közölte a helyettes szóvivő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi veszélyjelzése szerint jelenleg Budapesten, Pest, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Emellett Győr-Moson-Sopron megyére az erős szél veszélye miatt adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést. Azt írták, hogy a zivatarok egyre inkább a keleti, északkeleti megyékre korlátozódnak, majd délután kelet felé elhagyják az országot. Délután főként az Északi-középhegységben még nem kizárt egy-egy újabb zivatar kialakulása a záporok mellett. Estére mindenütt jelentősen csökken a csapadék esélye.

A zivatarokat viharos széllökés és jégeső kísérheti, illetve intenzív csapadék is társulhat hozzájuk.

Emellett napközben Sopron környékén és a Kisalföldön is lehetnek 60-70 kilométer/órás széllökések.
Szerdán már nem várható veszélyes időjárási jelenség.