Elítéltek egy koronavírusról rémhírt terjesztő fiatalt

hacker hekker Több, mint 60 millió forintot loptak el egy budapesti nő bankszámlájáról
Vágólapra másolva!
Köznyugalmat súlyosan megzavaró közveszéllyel fenyegetés  miatt emelt vádat tavasszal egy Nógrád megyei férfival szemben a Balassagyarmati Járási Ügyészség. Ma hozott ítéletet az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság.
Vágólapra másolva!

Egy fiatal férfi március 17-én 18 és 19 óra között, az asztali számítógépén átszerkesztette az egyik hírügynökség cikkét úgy, hogy meghagyta a fejlécét. Azt írta a cikkbe,

hogy egy kórházi főorvos szerint a szomszédos településen van a koronavírus epicentruma, így aki teheti, ne menjen az utcára.

A hamisított cikk szerint egy súlyosan fertőzött férfi érkezett a faluból a kórházba, így aki a környezetében volt, az nagy eséllyel megfertőződhetett.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Amikor kész volt, telefonon tovább küldte az egyik ismerősének, aki elhitte, amit olvas és tovább küldte az ő ismerőseinek. A rémhír pár óra alatt elterjedt.

A falusiakban kialakuló ijedtség és pánik megelőzése érdekében a település polgármesterének cáfoló nyilatkozatot kellett kiadnia a település közösségi, illetve hivatalos weboldalán.

A nyomozók elfogták a férfit, aki tettével

közveszéllyel járó esemény bekövetkezésével fenyegetett, amely fenyegetés – tekintettel a világjárványra – a köznyugalmat súlyosan megzavarta.

A Balassagyarmati Járásbíróságon ítéletet hirdettek. Mivel a férfi elsmerte és megbánta, amit tett, 1 évet kapott 2 év próbaidőre felfüggesztve, ami ellen fellebbezésnek helye nincs. Az ítélet jogerős.