Rákay Philip producer, kommunikációs szakember, az egész országot megmozgató petíció elindítója a TV2 Mokkában beszélt erről.

Rákay Philip a műsorban azt mondta, a rendszerváltoztatás óta eltelt 30 év legaljasabb, leggusztustalanabb politikusi megnyilvánulása volt ez, nyílt, egyértelmű fenyegetőzés a nemzeti érzelmű, jobboldali emberek felé, ami az ötvenes éveket idézi neki. Az is felháborító szerintem, hogy a baloldalon nem ítélték el Gyurcsány mondatait. Arra is kitért, hogy szerinte Gyurcsány fenyegetőzése volt az első lépés a színművészetis barikád-akcióhoz, de a világ rendje nem az, hogy ha például nem tetszik nekünk valami a munkahelyünkön, akkor elfoglaljuk az épületet. Ne kezdődjön el ez a fajta baloldalra jellemző békétlen hangulatot idéző világ, mondta Rákay Philip. Nem a diákokra kell ebben a helyzetben haragudni szerinte, a tisztességtelen az, amit az ő tanáraik és az SZFE vezetői csinálnak ebben a helyzetben, "beküldik a háborúba" ezeket a gyerekeket, akiknek ehhez semmi közük, miközben ők "hátradőlnek és kérnek egy kávét".

Rákay Philip (korábbi felvétel)Forrás: Origo

Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnöke megígérte a hallgatóknak, hogyugyanabban az osztályban tanulhatnak tovább, ugyanazok a tanárok taníthatják őket tovább, mint eddig, amíg nem végeznek, ha egyáltalán hajlandóak őket tovább tanítani, emlékeztetett Rákay, a hallgatói jogaik nem sérülnek. Azzal kapcsolatban, hogy változik a fenntartó, példaként felhozta, hogy Karácsony Gergely is lecserélte több fővárosi cég vezetőit, miután főpolgármester lett, és furcsa lenne, ha a metróvezetők vagy a buszsofőrök nem lennének hajlandóak emiatt dolgozni.

Gyurcsány fenyegetőzése ellen tiltakozva Rákay Philip az Origón írt egy publicisztikát. A nagy visszhangot látva petíciót indított, amelyhez aztán 301 művész és közéleti személy csatlakozott, és most már több mint 35 ezren támogatják szerte az országból és a határokon túlról is.

A petíciót itt lehet aláírni.

A mai teljes beszélgetés itt megnézhető: