Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta Wolfgang Sobotkának, az osztrák nemzeti tanács, a törvényhozás alsóháza elnökének.

Az M1 aktuális csatorna szerda esti Híradójának beszámolója szerint a kitüntetést Kövér László adta át Bécsben. A műsorban elhangzott: az indoklás szerint Wolfgang Sobotka tevékenységével hozzájárult az osztrák-magyar kapcsolatok megerősítéséhez, valamint kiállt a nyílt határok és a korlátozás nélküli bevándorlás politikája ellen. A tudósítás szerint az Országgyűlés elnöke a kitüntetés átadásakor azt mondta, Wolfgang Sobotka hozzájárult, hogy a két ország a migrációs válságot zökkenőmentesen tudja kezelni.  

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) átadja a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést Wolfgang Sobotkának, az Osztrák Nemzeti Tanács elnökének a bécsi magyar nagykövetségen 2020. szeptember 2-án.Forrás: MTI/Filep István

Az, hogy a két ország az elmúlt időszak problémáit, beleértve a migránsválság kezelését is, a határőrizetet, a határkérdés problémáinak megoldását ilyen kevés konfliktussal, zökkenőmentesen tudta kezelni, ahhoz ő még belügyminiszterként is hozzájárult - mondta a közmédiának Kövér László, hozzátéve, hogy ilyen értelemben Wolfgang Sobotka egyfajta etalonja is a mai osztrák politikának. A házelnök megjegyezte: régen nem voltak ilyen jók a magyar-osztrák kapcsolatok, mint napjainkban.