Müller Cecília: Most nagyobb a fiatalok felelőssége

MÜLLER Cecília
Müller Cecília, országos tisztifőorvos.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, és az látszik, hogy most inkább a fiatalok körében terjed a vírus - mondta Müller Cecília, az országos tisztifőorvos.
Vágólapra másolva!

Müller Cecília hozzátette, hogy az adatokat elemezni kell, de míg a tavaszi járványhullám az idős, krónikus betegségben szenvedőket érintette, mára ez jelentősen megváltozott.

A friss fertőzöttek átlagéletkora 30 év körül van.

Müller Cecília országos tisztifőorvos Forrás: MTI/Balogh Zoltán

- figyelmeztetett az országos tisztifőorvos, aki felelősségteljes magatartást kért a fiataloktól. Kiemelte, továbbra is be kell tartani a járványügyi előírásokat, ajánlásokat: a távolságtartást, a maszk viselését tömegközlekedési eszközökön és zárt helyeken, valamint a rendszeres kézmosást, kézfertőtlenítést, a közösen, gyakran használt felületek fertőtlenítését.

Védőmaszkos diákok az Eötvös József Gimnázium tanévnyitóján 2020. szeptember 1-én Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta:

az emberek felelősségteljes magatartásával megakadályozható, hogy azokat az országos intézkedéseket, amelyek tavasszal nagyban gátolták az életünket, ne kelljen újra bevezetni.

A koronavirus.gov.hu portál szerdai tájékoztató adatai szerint 365 magyar állampolgárnál mutatták ki újonnan a fertőzést, meghalt három idős ember, az aktív fertőzöttek száma 2100.

Az aktív fertőzöttek 45 százaléka, a meghaltak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti.

Kórházban 98 koronavírusos beteget ápolnak, közülük heten vannak lélegeztetőgépen.