Nincs nyugalom a Szilágyi család körül, mert konfliktust okozott egy régi Biblia, ami már generációk óta a május elején meggyilkolt Szilágyi István családjának tulajdonában van. A könyv egy 1837-es kiadás, Károli Gáspár fordítása és még a színész dédapjáé volt. Ezen kívül más örökségre nem is nagyon számíthat a fiú, aki a Blikknek azt mondta, hogy a legtöbbet az jelentené számára, ha még egyszer megölelhetné a nagyapját.

Pár hete járt Magyarországon az özvegy szobrászművész külföldön élő unokája a családjával.

A fiú akkor kapta meg a 183 éves Bibliát, amit a Szilágyi család egyik barátja őrzött.

A könyvet korábban a színész apagyilkos fia, a 49 éves Péter elcserélte az ismerősével egy láncfűrészre, de végül kalandos úton, visszakerült hozzájuk. A színész meggyilkolásával megalapozottan gyanúsított férfi rábízta rá a család egyik barátjára azzal, hogy történjen vele bármi,

a Bilblia az unokát: Nándit illeti meg.

IllusztrációForrás: pixabay.com

Emlékszem, papa nagyon sokat olvasott belőle, mesélte nekem a történeteket. Nemcsak a Bibliából, hanem arról is, hogy a családunk melyik tagja mikor és hogyan kapta meg. – mondta a Blikknek az unoka.

Akkor alakult ki a konfliktus a Brüsszelben élő rokonok és Humenyánszky Jolán segítői között, amikor az özvegy keresni kezdte a könyvet. Azt akarta, hogy a kiállításán bemutassák, és esetleg elárverezzék.

Humenyánszky Jolán, Szilágyi István özvegyeFotó: Koncz Márton - Origo

Amikor kiderült, hogy a könyv már az unokájánál van, az özvegy segítői fenyegetően és minősíthetetlen stílusban beszéltek azzal, akinél korábban a könyv volt.Mindig azt mondta nekem, hogy apa után én öröklöm majd, és ha eljön az idő, akkor tovább kell adnom. Nem gondoltam volna, hogy ilyen fiatalon kerül hozzám a Biblia, de én vagyok az egyetlen Szilágyi, akinél lehet a Biblia. – emlékezett nagyapja szavaira az unoka, aki a járványügyi korlátozások ellenére is

szeretne gyakrabban hazajárni, hogy meglátogassa a nagymamáját.

Szilágyi István temetése a Kozma utcai Új Köztemetőben 2020.05.22-énFotó: Koncz Márton - Origo

Semmi pénzért nem válnék meg a könyvtől. Ez maradt nekem papa után, és az egész család tudta, hogy ő ezt nekem szánta. Az anyaginál sokkal fontosabb a Biblia eszmei értéke, ezért is örülök, hogy már nálam van. Már elkezdtem tanulmányozni, nézegetni, sajnos, igen rossz állapotban van– majd azzal folytatta a 17 éves fiú, hogy a kincset el kell vinnie egy könyvkötő szakemberhez, hogy ne romoljon tovább az állapota.

Ahogy azt korábban megírtuk, a megalapozott gyanú szerint Szilágyi Istvánt május 3-án támadta meg a fia egy kalapáccsal az otthonában. Brutális kegyetlenséggel verte agyon a saját apját édesanyja szeme láttára anyák napján. Az asszony sokkos állapotban szaladt át az egyik boltba, hogy segítséget kérjen. A férfi, akit az apja holtteste mellől vittek be a rendőrök, először mindent tagadott, majd önvédelemre hivatkozott.Letartóztatták, és előbb az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe vitték, majd július 29-én börtönbe került.