A nemzeti érdekek meghatározásából áll össze az Európai Unió (EU) hatékony működése, ezért kiemelten fontos a magyar érdekek képviselete - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

Gulyás Gergely a Nemzetek Európája karrierprogram nyitóünnepségén azt mondta: ahhoz, hogy az EU-ban hatékonyan érvényesíthessük a nemzeti érdekeket, ismerni kell az EU működését, szabályrendszerét.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Igazságügyi Minisztérium közös, Nemzetek Európája elnevezésű karrierprogramjának nyitóünnepségén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Széchenyi dísztermébenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszter azt is kiemelte: a nemzeti érdekek hatékony képviseletéhez olyan emberekre van szükség, akik tisztában vannak saját nemzeti identitásukkal. 

Európai nemzeti identitás ugyanis nem létezik  - jegyezte meg.

Az európai közösséghez tartozás vitathatatlan érdek

Mostanában számtalan éles kritika éri az Európai Uniót és intézményeit - mondta Gulyás Gergely, aki szerint az EU intézményeinek működése valóban vitatható. Ezért is fontos, hogy ezekben a vitákban legyen egy helyes, tudományosan, tényekkel alátámasztott alapállás, amellyel az európai politikában részt lehet venni - jelentette ki.

A miniszter kitért arra is, hogy a sok kritika nem változtat azon, hogy az európai közösséghez tartozás Magyarország számára vitathatatlan érdek. A rendszerváltoztatás egyik helyes célkitűzése volt az EU-hoz való csatlakozás; a nagyhatalmak felé irányuló világpolitikában Európa kizárólag akkor tud versenyképes lenni, ha egy adott politikai közösséghez tartozva tud véleményt formálni - fogalmazott.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy úgy tudja, a Nemzetek Európája karrierprogram kisebb keretszámmal indult volna, de sokszoros volt a túljelentkezés. Azt mondta: remélik, hogy ha a program résztvevői egy ilyen komoly versenyben eredményesek voltak, akkor az EU-ban is megállják majd a helyüket és hatékonyan képviselik a magyar érdekeket.

Az európai kultúra él, jelen van, életünk része

Koltay András, az NKE rektora köszöntőbeszédében azt mondta: kiemelt ügye az egyetemnek a Nemzetek Európája karrierprogram, amellyel olyan embereket akarnak kiképezni, akik Európa ügyéről elmélyülten gondolkodnak, alapos jártassággal rendelkeznek. Bíznak benne, hogy végzés után megtalálják karrierútjukat az Európai Uniónál, amely az európai kultúra és európai eszme közös politikai, közjogi és gazdasági kereteit adja.

A rektor azt is hangsúlyozta, hogy bár több neves szerző írt az elmúlt időszakban az európai civilizáció válságáról, "az európai kultúra él, jelen van, életünk része, feladatunk, felelősségünk van, hogy ezt meg is őrizzük a jövőben".

Koltay András azt mondta: Magyarországnak a jelenlegi világpolitikai helyzetben nagy lehetőségei vannak. A Nemzetek Európája karrierprogram az NKE és az Igazságügyi Minisztérium által közösen indított képzés. A hat hónapos programmal az európai közszolgálatra készítik fel a résztvevőket.