Többmilliárd forintos kárt okoztak az államnak adócsalók egy webáruházon keresztül

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Több bűnszervezet és bűnszövetség működött az internetes kereskedelemben, amelyek fiktív cégek beiktatásával csalták el az adót; ezek tagjai ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. Fegyházbüntetést javasolt számukra.
Vágólapra másolva!

A több, mint 800 oldalas vádirat szerint egy népszerű webáruházat üzemeltető cégnél dolgozott egy férfi beszerzést és értékesítést koordináló képviselőként. A férfi kapcsolatba került és megállapodott szervezett bűnözői csoportokkal, amelyek költségvetési csalás elkövetésére specializálódva belföldi és külföldi cégekből álló, többszintű cégláncolatokat működtettek, és a bűnös kapcsolatért cserébe vesztegetési pénzt fizettek neki.

A cégláncolatok az Európai Unióból szereztek be árut, főleg műszaki cikkeket, amelyeket aztán belföldön adtak el, az áfa fizetését viszont törvénytelen módszerekkel elkerülték.

A webáruház a cégláncolatok segítségével szerezte be bizonyos termékeit, úgy, hogy a cég vezetői nem tudtak a törvénytelen tevékenységről.

A cégláncolatok tagjai az adóbevallási kötelezettségüknek nem tettek eleget, vagy hamis adatokkal nyújtották be azokat, amivel összesen több, mint ötmilliárd forint kárt okoztak az államnak.

A cégeket „strómanok", többségében külföldön élő magyarok nevére jegyeztették be, akik végrehajtható vagyonnal nem rendelkeztek, a cégalapítással vagy átruházással kapcsolatos iratokat kizárólag pénzért írták alá.

illusztráció Forrás: pixabay.com

A webáruházat üzemeltető cég vezetői nem tudták, hogy a nevükre számlázó beszállító cégek hamis tartalmú állítanak ki számlákat, és azt sem, hogy a számla általános forgalmi adótartalmát a cégláncolatokhoz tartozó egyik cég sem fizette meg.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal sikeres nyomozása során 2017 novemberében megszakította a szervezett bűnözők "munkáját".

A vagyonbiztosításban a Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyonvisszaszerzési Hivatala szakértői segítettek.

A Fővárosi Főügyészség költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt negyvenkét ember ellen emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken, emellett kilenc céggel szemben javasolta a büntetés kiszabását.

A legsúlyosabb bűncselekményt a törvény – a bűnszervezeti elkövetést is figyelembe véve – öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti - írja az Ügyészség oldala.