Múlt héten mondott le a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöki tisztségéről Pálffy Ilona, aki nyugdíjba vonult. Hétpárti egyeztetést tartottak, hogy ki legyen a jelölt az elnöki pozícióra, de a DK erre nem ment el, a többi ellenzéki párt pedig egyetlen épkézláb jelöltet sem tudott megnevezni - közölte Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.

Orbán Balázs közösségimédia-oldalán azt írta, hogy a törvények értelmében a Nemzeti Választási Iroda elnökét a miniszterelnök jelölésére a köztársasági elnök nevezi ki. „A parlamentáris demokráciánk hagyományait szem előtt tartva azonban - annak ellenére, hogy a jelölés joga csak a miniszterelnököt illeti - előzetes konzultációt kívántunk tartani. Ezért tegnap a Miniszterelnökség nevében hétparti egyeztetést hívtam össze, amelyen meghallgattuk (volna) valamennyi párt, így az ellenzéki pártok javaslatait is.”

Hozzátette: „az együttműködés és a normalitás teljes elutasítása jegyében a DK el se jött, s jól láthatóan a gyurcsányi retorziótól félő többi ellenzéki párt egyetlen épkézláb jelöltet sem tudott megnevezni,  illetve egyetlen egy olyan általános szakmai követelményt sem tudtak vagy akartak meghatározni, ami alapján a miniszterelnök döntését segíteni lehetne.”

Jól láthatóan újra ismétlődik a tavaszi menetrend, amikor hiába tárgyalna és működne együtt a Kormány, ők a saját kormányellenes radikálisaik által fogott tömörülés. Kár érte! - írta.