Szijjártó Péter: Fontos Hajdú-Bihar és Bihar megye együttműködése és a magyarok részvétele a romániai önkormányzati választásokon

Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Hajdú-Bihar és a romániai Bihar megye együttműködésének, valamint a magyaroknak a romániai önkormányzati választásokon való részvétele fontosságát hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek Nagyváradon.
Vágólapra másolva!

A külügyminiszter, aki előzőleg román kollégájával, Bogdan Aurescuval, valamint Lucian Bodéval, Románia közlekedésért, infrastruktúráért és kommunikációért felelős miniszterével megnyitotta a magyarországi M4-es autópályát a romániai A3-as autópálya ötkilométeres szakaszával összekötő Nagykereki-Bors II. autópálya-határátkelőhelyet, Nagyváradon tárgyalást folytatott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének vezetőivel.

A megbeszélés után Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a Budapest és Nagyvárad, valamint Debrecen és Nagyvárad között megnyílt új autópálya-kapcsolat révén újabb fejlesztési lehetőségek nyílnak meg. Hangsúlyozta, hogy

- tette hozzá.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a külügyminiszter megjegyezte, hogy azért zárták le a határokat, hogy ne az országon belül kelljen korlátozó intézkedéseket hozni a vírus távoltartása érdekében. A hét szomszédos ország közül egyedül Románia az, ahol minden működő határátőt nyitva tartották.

- mondta a miniszter.

Szijjártó Péter Forrás: foto: Borsos Matyas KKM/Borsos Matyas

A nagyváradi RMDSZ-szel kötött megállapodásról Szijjártó Péter elmondta, hogy az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program következő körében a Partiumra fognak koncentrálni. Hozzátette, hogy eddig a program keretében hatezer pályázatot támogattak, 70 milliárd forintnyi magyar kormányzati forrást felhasználva. Százharminc milliárd forintnyi beruházás jött ezzel létre - mutatott rá. Hozzátette, hogy

most a Partiumból várják a mezőgazdaság, a turizmus, valamint az ipar, így a feldolgozóipar területén a kis és közepes vállalkozások pályázatait.

Szijjártó Péter elmondta, hogy Cseke Attila szenátorral, az RMDSZ Bihar megyei elnökével megállapodtak: annak érdekében, hogy a magyar fiatalok magyar iskolában tudjanak tanulni, Magyarország Nagyváradon pénzügyi forrásokkal járul hozzá a helyi magyarság, illetve a református egyház iskolavásárlási terveihez, és pénzügyi támogatást nyújt bentlakásos kollégium építéséhez magyar diákok számára.

A külügyminiszter arra kérte a Nagyváradon és Bihar megyében élő magyar embereket, hogy vegyenek részt a romániai helyhatósági választáson, hiszen az ő jövőjükről, az ő életükről is van szó.

- mondta Szijjártó Péter.

A miniszter leszögezte:

Szijjártó Péter pénteken átvette az RMDSZ-től A Kezdet díjat, amellyel a romániai magyar szervezet az erdélyi magyarok boldogulását segítőket tünteti ki 1989, az alapítás éve óta.

Szijjartó Péter az oktatási és gazdaságfejlesztési projektek, illetve amiatt részesült a díjban, amiért sokat tesz az erdélyi magyarságért és mindig is támogatta az RMDSZ munkáját - áll a szervezet indoklásában.